Skillnad mellan versioner av "Vietnamkriget"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
'''Vietnamkriget''' är nog det mest kända [[imperialistiska]] krigen under 1900-talet. [[USA]] bombade landet [[Vietnam]] sönder och samman. Totalt släpptes sju miljoner ton bomber, mer än under hela första och andra världskrigen, tillsammans.
+
'''Vietnamkriget''' är nog det mest kända [[imperialistiska]] krigen under 1900-talet. [[USA]] bombade landet [[Vietnam]] sönder och samman. Totalt släpptes sju miljoner ton bomber, mer än under hela första och andra världskrigen, tillsammans. Den nordvietnamesiska gerillaarmén som kom att kämpa mot USA tilldelades öknamnet [[Vietcong]] av de amerikanska soldaterna.
Den nordvietnamesiska gerillaarmén hette [[Vietcong]].
+
  
 
==Bakgrund==
 
==Bakgrund==
Bakgrunden var att befolkningen röstat för att nord- och sydvietnam skulle enas till ett land som skulle styras av det kommunistiska nordvietnam.
+
Bakgrunden var att befolkningen röstat för att Nord- och Sydvietnam skulle enas till ett land som skulle styras av det kommunistiska Nordvietnam.
  
 
==Filmer om Vietnamkriget==
 
==Filmer om Vietnamkriget==

Versionen från 15 oktober 2018 kl. 10.36

Vietnamkriget är nog det mest kända imperialistiska krigen under 1900-talet. USA bombade landet Vietnam sönder och samman. Totalt släpptes sju miljoner ton bomber, mer än under hela första och andra världskrigen, tillsammans. Den nordvietnamesiska gerillaarmén som kom att kämpa mot USA tilldelades öknamnet Vietcong av de amerikanska soldaterna.

Bakgrund

Bakgrunden var att befolkningen röstat för att Nord- och Sydvietnam skulle enas till ett land som skulle styras av det kommunistiska Nordvietnam.

Filmer om Vietnamkriget

En film som tar upp en lite annorlunda förklaring till varför USA förlorade kriget är Sir! No sir!.

Bra böcker om kriget

Soldiers in revolt är en bra och sjukt grundlig bok som avhandlar de amerikanska soldaternas uppror under och mot vietnamkriget. En rörelse så stark och genomgripande att den hotade välta hela den amerikanska militärmakten över ända (och i förlängningen hela det amerikanska samhället). Ett förtiget och förljuget uppror som skakade världen. Ett måste!

Utsocknes länkar