Skillnad mellan versioner av "Syndikalism"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
m
 
Rad 1: Rad 1:
'''Syndikalism''' är den "tredje vägens" socialister efter [[sossar]] och [[partikommunister]]. Vill använda [[generalstrejken]] som medel för att nå det klasslösa och statslösa samhället. Organiserar sig därför främst i [[fackföreningar]] och tror på [[massorganisering]] igenom dessa.
+
'''Syndikalism''' är den "tredje vägens" socialister efter [[sossar]] och [[kommunism|partikommunister]]. Vill använda [[generalstrejken]] som medel för att nå det klasslösa och statslösa samhället. Organiserar sig därför främst i [[fackföreningar]] och tror på [[massorganisering]] igenom dessa.
  
 
==Problem==
 
==Problem==

Nuvarande version från 25 oktober 2018 kl. 08.31

Syndikalism är den "tredje vägens" socialister efter sossar och partikommunister. Vill använda generalstrejken som medel för att nå det klasslösa och statslösa samhället. Organiserar sig därför främst i fackföreningar och tror på massorganisering igenom dessa.

Problem

Problem i dagens samhälle är givetvis att i och med den prekarisering (osäkerhet) som utvecklas inom den nuvarande kapitalismen och den frånvaro av full sysselsättning vilket skapar nya stora grupper som inte kan organiseras på fackföreningsbasis. Hemlösa, arbetslösa, studenter, hemmafruar och inte minst prov- och projektanställda skulle kunna räknas in i denna grupp.

Syndikalism i Sverige

Det har funnits och finns flera syndikalistiska fackföreningar. Den mest kända, största och framgångsrika är Sveriges Arbetares Centralorganisation, SAC, med ynka 5500 medlemmar.

Sen några år tillbaka pågår en reorganisering inom SAC-Syndikalisterna. Det är positivt inför framtiden.