Skillnad mellan versioner av "Självreduktion"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
Självreduktion (eller autoreduktion) är en strategi för att kollektivt kontrollera priser på t.ex. kollektivtrafik, hyra och el. Metoden började användes i Italien på 70-talet då bussen från Pinerolo till Turin hade ökat med nästan 30% och man började trycka egna biljetter med det gamla priset på. Ett exempel i Sverige är [http://www.planka.nu Planka.nu] där man för en avgift kan planka och få eventuella böter betalda av en bötesfond.
+
Självreduktion (eller autoreduktion) är en strategi för att kollektivt kontrollera priser på t.ex. kollektivtrafik, hyra och el. Metoden började användes i Italien på 70-talet då bussen från Pinerolo till Turin hade ökat med nästan 30% och man började trycka egna biljetter med det gamla priset på. Ett exempel i Sverige är [http://www.planka.nu Planka.nu] där man för en avgift kan planka och få eventuella böter betalda av en bötesfond. Även piratkopiering kan ses som en självreduceringsrörelse, då man reducerar priset på kultur.
  
 
==Läs mer==
 
==Läs mer==
 
* Bruno Ramirez: ''[http://www.planka.nu/vad-tycker-vi/sjalvreduktion/sjalvreduktion-i-italien-pa-70talet Självreduktion i Italien]''
 
* Bruno Ramirez: ''[http://www.planka.nu/vad-tycker-vi/sjalvreduktion/sjalvreduktion-i-italien-pa-70talet Självreduktion i Italien]''
 
* [http://www.planka.nu Planka.nu]
 
* [http://www.planka.nu Planka.nu]

Versionen från 15 juni 2007 kl. 10.25

Självreduktion (eller autoreduktion) är en strategi för att kollektivt kontrollera priser på t.ex. kollektivtrafik, hyra och el. Metoden började användes i Italien på 70-talet då bussen från Pinerolo till Turin hade ökat med nästan 30% och man började trycka egna biljetter med det gamla priset på. Ett exempel i Sverige är Planka.nu där man för en avgift kan planka och få eventuella böter betalda av en bötesfond. Även piratkopiering kan ses som en självreduceringsrörelse, då man reducerar priset på kultur.

Läs mer