Silone, Ignazio: Fontamara

Från Polkagriswiki
Version från den 23 maj 2021 kl. 01.04 av Linnea (Diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'Kollektivroman av Ignazio Silone från 1933. Berättelsen utspelar sig bland lantarbetare och småbönder i den fattiga fiktiva bergsbyn Fontamara i Italien under den tidi...')

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Kollektivroman av Ignazio Silone från 1933. Berättelsen utspelar sig bland lantarbetare och småbönder i den fattiga fiktiva bergsbyn Fontamara i Italien under den tidiga fascismen. Lantarbetarna sliter med knapp jord, dålig lön och inbördes konflikter samtidigt som politiker, kapitalister och kyrkan lever gott på deras arbete. Med hjälp av lagar och avtal, pengars makt och rått våld ökar herrarna - främst den fascistiske borgmästaren tillika lokale kapitalisten - sin rikedom och arbetarnas fattigdom. Splittrade och naiva sköter arbetarna sitt och bråkar med varandra. Fler och flera inhägnader reses upp. Några rebeller bland lantarbetarna diskuterar problem, något staket brinner. När staten leder om byns vattendrag - från småböndernas matodlingar till kapitalistens vinodlingar - blir konflikten tydlig för alla inblandade, och att sköta sitt - eller att sköta sig - blir vägen till svält. Från instinktiva protester staplar byn mot ett mer organiserat motstånd. Samtidigt försöker, paradoxalt nog, den ledande jordlösa rebellen nu - som är förälskad - sköta sitt, få ett stycke jord, och bygga sig en familj. Båda by och rebellen går mot öppen konflikt med klassamhället, rika exploatörer och det råa fascistiska våldet.

Boken handlar om den rurala kapitalismen i fascismens Italien men dess innehåll är tidlöst - den som har mycket pengar får mer pengar; lagar, regler och avtal skrivs av och för de som äger; politiken och den politiska diskussionen om detaljer slutar med att de rika vinner (resonemanget håller orätten vid liv); när vi är splittrade och svaga slåss vi med varandra; att sköta sitt är vägen till den gemensamma ruinen; och det måste inte vara så här; det är vi som måste komma fram till vad som ska göras.

En italiensk Vredens druvor.