Skillnad mellan versioner av "Sam Dolgoff"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
m
 
(En mellanliggande version av en annan användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
 +
[[Bild:Dolgoff_sam.jpg|frame|right]]
 
'''Sam Dolgoff''', född 1902, död 1990, var en amerikansk [[anarkist]] och [[syndikalism|syndikalist]].
 
'''Sam Dolgoff''', född 1902, död 1990, var en amerikansk [[anarkist]] och [[syndikalism|syndikalist]].
  
Rad 7: Rad 8:
 
Dolgoff var medlem i [[Chicago Free Society Group]] under 1920-talet och hjälpte till att bilda [[Libertarian League]] i New York 1954. Han skrev artiklar i anarkistiska tidningar såväl som böcker.
 
Dolgoff var medlem i [[Chicago Free Society Group]] under 1920-talet och hjälpte till att bilda [[Libertarian League]] i New York 1954. Han skrev artiklar i anarkistiska tidningar såväl som böcker.
  
Han fokuserade på anarkismens (i synnerhet dess syndikalistiska falang) rötter i [[arbetarrörelsen]] och utgjorde ett balanserande inslag i [[punk]]erans anarkister vilka tenderade att använda sabotage och direkta konfrontationer med polisen. Även om Dolgoff var vän med [[Murray Bookchin]], en vid den tiden välkänd anarkistisk teoretiker, så motsatte han sig Bookchins teori om [[Social ekologi]] och teknikens befriande möjligheter, med sina rötter hos [[Michail Bakunin]] och [[Peter Kropotkin]].
+
Han fokuserade på anarkismens (i synnerhet dess syndikalistiska falang) rötter i [[arbetarrörelsen]] och utgjorde ett balanserande inslag till [[punk]]erans anarkister. Även om Dolgoff var vän med [[Murray Bookchin]], en vid den tiden välkänd anarkistisk teoretiker, så motsatte han sig Bookchins teori om [[Social ekologi]] och teknikens befriande möjligheter.
  
 
==Bibliografi i urval==
 
==Bibliografi i urval==

Nuvarande version från 12 februari 2011 kl. 11.56

Dolgoff sam.jpg

Sam Dolgoff, född 1902, död 1990, var en amerikansk anarkist och syndikalist.

Dolgoff föddes i Ryssland, flyttade som barn till New York, där han bodde i Bronx och i Manhattans Lower East Side där han dog. Hans far var målare och även Dolgoff började måla vid 11 års ålder vilket förblev hans yrke för resten av livet.

Han gick med i Industrial Workers of the World på 1920-talet och blev en aktiv medlem under resten av sitt liv. Han var en av grundarna av tidningen Libertarian Labor Review som senare döptes om till Anarcho-Syndicalist Review för att undvika ihopblandning med Libertarian Party.

Dolgoff var medlem i Chicago Free Society Group under 1920-talet och hjälpte till att bilda Libertarian League i New York 1954. Han skrev artiklar i anarkistiska tidningar såväl som böcker.

Han fokuserade på anarkismens (i synnerhet dess syndikalistiska falang) rötter i arbetarrörelsen och utgjorde ett balanserande inslag till punkerans anarkister. Även om Dolgoff var vän med Murray Bookchin, en vid den tiden välkänd anarkistisk teoretiker, så motsatte han sig Bookchins teori om Social ekologi och teknikens befriande möjligheter.

Bibliografi i urval

  • Ethics and American Unionism (1958)
  • The Labor Party Illusion (1961)
  • Bakunin on Anarchy (1971; revised 1980)
  • The Anarchist Collectives: Workers' Self-Management in the Spanish Revolution, 1936-1939 (1974)
  • The Cuban Revolution: A Critical Perspective (1974)
  • A Critique of Marxism (1983)
  • Fragments: A Memoir (1986, ISBN 0-946222-04-5).