Skillnad mellan versioner av "Proletariat"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
m
 
(3 mellanliggande versioner av en annan användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
'''Proletariat''' (av latin ''proles'', ’barn’). I motsats till ''assidui'', det vill säga de besuttna, som skattade för fastighet, kallade romarna de medborgare, vilkas förmögenhet understeg det för 5:e klassen i centurieförfattningen bestämda minimum (enligt den vanliga uppgiften 12 500 eller 10 000 ''as'', för ''proletarii'', emedan dessa ansågs ha sin egentliga betydelse för staten därutinnan, att de avlade barn (''proles'').  
+
'''Proletariat''' (av latin ''proles'', ’barn’) kallade romarna de medborgare vilkas förmögenhet understeg det för 5:e klassen i centurieförfattningen bestämda minimum, och sågs ha som uppgift att avla barn (''proles'').  
  
Proletariat har under modern tid kommit i bruk för att beteckna den egendomslösa samhällsklass, som visserligen genom eget avlönat arbete förtjänar sitt livsuppehälle och sålunda ej faller fattigvården till last, men icke kan förvärva sig något över en knapp nödtorft eller avlägga mer än den ringaste besparing för framtiden. De "utan reserver".
+
I den marxistiska teoribildningen används proletariat för att beskriva medlemmar av den samhällsklass som utgörs av produktions- och underhållsarbetare som är egendomslösa (i den bemärkelsen att de inte äger någon egendom förutom sin egen arbetskraft). De som är "utan reserver".
  
I den marxistiska teoribildningen används proletariat för att beskriva medlemmar av den samhällsklass som utgörs av produktions- och underhållsarbetare som är egendomslösa (i den bemärkelsen att de inte äger någon egendom förutom sin arbetskraft).
+
<blockquote>I samma grad som bourgeoisin, d.v.s. kapitalet, utvecklas, i samma grad utvecklas proletariatet, de moderna arbetarnas klass, som blott lever så länge som de finner arbete och som blott finner arbete så länge som deras arbete ökar kapitalet. Dessa arbetare, som styckevis måste sälja sig själva, är en vara som varje annan handelsartikel och därför på samma sätt utsatta för alla konkurrensens växlingar, alla marknadens förändringar. - [http://www.marx.org/svenska/marx/1848/04-d037.htm ''Det kommunistiska manifestet'']
 +
</blockquote>
 +
 
 +
[[Kategori:Marxism]]

Nuvarande version från 21 januari 2009 kl. 12.48

Proletariat (av latin proles, ’barn’) kallade romarna de medborgare vilkas förmögenhet understeg det för 5:e klassen i centurieförfattningen bestämda minimum, och sågs ha som uppgift att avla barn (proles).

I den marxistiska teoribildningen används proletariat för att beskriva medlemmar av den samhällsklass som utgörs av produktions- och underhållsarbetare som är egendomslösa (i den bemärkelsen att de inte äger någon egendom förutom sin egen arbetskraft). De som är "utan reserver".

I samma grad som bourgeoisin, d.v.s. kapitalet, utvecklas, i samma grad utvecklas proletariatet, de moderna arbetarnas klass, som blott lever så länge som de finner arbete och som blott finner arbete så länge som deras arbete ökar kapitalet. Dessa arbetare, som styckevis måste sälja sig själva, är en vara som varje annan handelsartikel och därför på samma sätt utsatta för alla konkurrensens växlingar, alla marknadens förändringar. - Det kommunistiska manifestet