Pettersson, Eric: Fabriksliv

Från Polkagriswiki
Version från den 16 september 2015 kl. 21.55 av Kurtake (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Petterson eric-fabriksliv.jpg

I fabriksliv tar Eric Pettersson med oss på en resa in i främlingskapet. Inför det arbete som är tömt på all mening (utom profiten då förstås) och livet runt detta. Det handlar om tillvaron i en modern fabrik. En tillvaro som ger ekonomisk trygghet men utarmar själva livet. I arbetet och utanför arbetet. Hur känslorna formas av fabrikens kalla hetsiga logik. Sorg, hat och längtan bubblar fram i takt med logiken. Det är en logik som inte kan göras till vår, erövras. Den måste förstöras om vi vill slippa vara främlingar inför oss själva.

Boken är kort, intensiv och välskriven. Efterordet flög dock högt över våra huvuden. Ett fint utdrag:

"De kan logga varenda kroppsrörelse, avslöja allt för fienden. Maskinerna, robotarna, hela maskinparken, allt nu med integrerad övervakning, automatiskt och alltid. Övervakade, i varje moment, ner till mikro sekunden. Registrerade innan vi blivit medvetna om det. Vi ser kameran på utsidan av byggnaden, men tempot och intensiteten på insidan kommer utan att vi tänker på det. Det är inte kontroll som kommer utifrån, vi har redan internaliserat den. Siffrorna sparas inte undan gömda, de är direkt synliga. Inget är hemligt här, utrustningen for kontrollen är fullt synlig, mitt framför ögonen, arbetsresultatet likaså, allt finns där i tabell efter tabell. Den är direkt synlig, ständig närvarande, vi kan inte ignorera den, den styr vårt tänkande Men tekniken kan också vara skör, lätt att förstöra med en knapptryckning, en sladdryckning. Det är en återkommande fantasi. Sli ut sladdar och kablar, krossa displayerna, ramma trucken in datorcentralen, spruta T-sprit i oljelehållarna, hamra sönder kopplingar, givare och allt allt allt. Förstör maskinerna, förstör fienden, förstör kontrollen.


Hur skulle vi någonsin kunna göra det här till vårt? De säger att vi ska få inflytande, de kallar det demokrati, men när arbetsdagen börjar, när maskinerna sätter igång, då jobbar vi efter maskinernas rytm, efter siffrorna, efter kontrollen. Det är inte för var skull vi gör det här. Allt det här måste få ett slut, allt det här måste förstöras, på ett eller annat sätt."

Boken går att ladda ner gratis som pdf på http://eskaton.se/files/fabriksliv.pdf eller köpas på http://eskaton.se/?portfolio=eric-pettersson-fabriksliv om man vill ha nått att hålla i.

Annat fabriksliv

Folke Fridells tre mästerliga böcker; Död mans hand, Greppet hårdnar och Syndfull skapelse, som synar fabrikslivet i sömmarna fast i 1930-talstappning. Fattigare och slitigare (med mindre kontroll) men med mer uppror, solidaritet och hopp.

Även den gamla ungerska samizdat-klassikern Haraszti, Miklós: Arbetare i arbetarstat och Karnstedt, Torgny: Slamfarmen är värd att nämnas i sammanhanget.