Skillnad mellan versioner av "Lundgren, Åke: Trollknuten"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
[[Fil:Omslag Lundgren Åke Trollknuten.JPG|frame|right|x100px]]Dokumentärroman av [[Åke Lundgren]] som utspelar sig bland samer och svenska herremän under 1600-talet. Berättelsen innehåller tvångsgiften, bortföranden av barn, påtvingad skatt, kristendomens utbredning (vid sidan av same-religionen), och städers anläggande. Det är mycket slit och orättvisor, men också en del kärlek och brödraskap. Relationerna med den svenska staten och handelsmännen driver i mycket utveckling samtidigt som religion och pengar splittrar samerna. Motståndet, som bedrivs, är till stor del individuelt och undflyende (två samer bränner dock ner ett ungt Piteå...) men ändå stolt.  
+
[[Fil:Omslag Lundgren Åke Trollknuten.JPG|frame|right|x50px]]Dokumentärroman av [[Åke Lundgren]] som utspelar sig bland samer och svenska herremän under 1600-talet. Berättelsen innehåller tvångsgiften, bortföranden av barn, påtvingad skatt, kristendomens utbredning (vid sidan av same-religionen), och städers anläggande. Det är mycket slit och orättvisor, men också en del kärlek och brödraskap. Relationerna med den svenska staten och handelsmännen driver i mycket utveckling samtidigt som religion och pengar splittrar samerna. Motståndet, som bedrivs, är till stor del individuelt och undflyende (två samer bränner dock ner ett ungt Piteå...) men ändå stolt.  
  
 
[[Kategori:1600-tal]]
 
[[Kategori:1600-tal]]

Versionen från 27 december 2020 kl. 14.18

Omslag Lundgren Åke Trollknuten.JPG
Dokumentärroman av Åke Lundgren som utspelar sig bland samer och svenska herremän under 1600-talet. Berättelsen innehåller tvångsgiften, bortföranden av barn, påtvingad skatt, kristendomens utbredning (vid sidan av same-religionen), och städers anläggande. Det är mycket slit och orättvisor, men också en del kärlek och brödraskap. Relationerna med den svenska staten och handelsmännen driver i mycket utveckling samtidigt som religion och pengar splittrar samerna. Motståndet, som bedrivs, är till stor del individuelt och undflyende (två samer bränner dock ner ett ungt Piteå...) men ändå stolt.