Skillnad mellan versioner av "Le Guin, Ursula: The dispossessed"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
(Skapade sidan med 'Science fiction roman av Ursula Le Guin. Berättelsen utspelar sig i en avlägsen tid och på en fjärran plats. Som svar på ett enormt arbetaruppror på huvudplaneten (s...')
 
Rad 6: Rad 6:
  
 
[[Kategori:Anarkism]]
 
[[Kategori:Anarkism]]
[[Kategori:Science Fiction]]
+
[[Kategori:Science fiction]]
 
[[Kategori:Böcker]]
 
[[Kategori:Böcker]]

Versionen från 16 mars 2019 kl. 11.53

Science fiction roman av Ursula Le Guin. Berättelsen utspelar sig i en avlägsen tid och på en fjärran plats. Som svar på ett enormt arbetaruppror på huvudplaneten (som både politiskt och ekologiskt liknar jorden) etableras ett frihetligt kommunistiskt samhälle på en närbelägen planet, tillika gruvkoloni. Miljön på anarkistplaneten är ogästvänlig men samhället förmår blomstra (dock med inslag av matbrist). Lönearbete, privat egendom, skola, fängelse och äktenskap avskaffas. Människor lär och arbetar i fria gemenskaper, av egen vilja men under social press.

Bokens historia utspelar sig 200 år efter anarkistplanetens etablerande, och den fria världen är naturlig för dess invånare. Huvudpersonen är fysiker och berättelsen följer honom parallelt under uppväxten, och när han som forskare tar det kontroversiella beslutet att - i jakt på vetenskapliga framsteg - återvända till den gamla världen. I den gamla världen vallas han runt av eliten men förskräcks snar av ett system med ordertagare och ordergivare, priviligerier och exploatering. Samtidigt inspirerar hans närvaro till uppror.

Boken är ett effektivt sätt att diskutera det här samhället. Och möjligheten av något annat.