Skillnad mellan versioner av "Laxfestens baksida"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
 
Rad 1: Rad 1:
Tysk dokumentär av [[Wilfried Huismann]] av [[Arno Schumann]] från 2009. Filmen följer den expanderande laxodlingen i allmänhet och norsk ägda (kapitalisten är mer specifikt [[John Fredriksen]]) Marine Harvest i synnerhet från Norge till Chile. Norska akvakultur kapitalister är världsledande och i Chile produceras majoriteten av världens odlade lax.
+
Tysk dokumentär av [[Wilfried Huismann]] av [[Arno Schumann]] från 2009. Filmen följer den expanderande laxodlingen i allmänhet och norsk ägda (kapitalisten är mer specifikt [[John Fredriksen]]) Marine Harvest i synnerhet, från Norge till Chile. Norska akvakultur kapitalister är världsledande och i Chile produceras majoriteten av världens odlade lax.
  
Det är en historia om jävliga arbetsvillkor, förstörelse av havmiljöer (med sociala problem för fiskare och andra som är beroende av havets resurser för sitt dagliga bröd), om laxsjukdomar som sprids (vilket får mindre odlingar att gå bankrutt så att Marine Harvest kan ta över), om resursslöseri (där pengarna matar laxar istället för hungrande människor) och om hur kemikalier gör det möjligt att ha fler fiskar tillsammans som samtidigt växer snabbare. En sidonot belyser hur [[WWF]] hjälper akvakulturjätten att framstå¨som ett miljövänligt och trevligt företag i utbyte mot ganska mycket pengar ("Den vars bröd man äter, dennes sång man sjunger"...)
+
Det är en historia om jävliga arbetsvillkor, förstörelse av havsmiljöer (med sociala problem för fiskare och andra som är beroende av havets resurser för sitt dagliga bröd), om laxsjukdomar som sprids (vilket får mindre odlingar att gå bankrutt så att Marine Harvest kan ta över), om resursslöseri (där pengarna matar laxar istället för hungrande människor) och om hur kemikalier gör det möjligt att ha fler fiskar tillsammans som samtidigt växer snabbare. En sidonot belyser hur [[WWF]] hjälper akvakulturjätten att framstå¨som ett miljövänligt och trevligt företag i utbyte mot ganska mycket pengar ("Den vars bröd man äter, dennes sång man sjunger"...)
  
I filmen intervjuas bland annat chilenska fiskare, arbetare på fiskfarmen, ett fiskare-fackombud, en biolog, [[Hector Kol]], som hoppat av det industriella tåget o nu kämpar mot det, vettiga och tveksamma miljöbyråkrater (WWF och ja, opposition kan vara ett annat ord för medlöperi), management folk och kapitalistlakejer.  
+
I filmen intervjuas bland annat chilenska fiskare, arbetare på fiskfarmen, ett fiskare-fackombud, en biolog, [[Hector Kol]] - som hoppat av det industriella tåget o nu kämpar mot det - liksom vettiga och tveksamma miljöbyråkrater (WWF och ja, opposition kan vara ett annat ord för medlöperi), management folk och kapitalistlakejer.  
  
Kort och gått, en film där fiskodlingen sätts i sitt samhälleliga sammanhang där pengar ska bli mera pengar.
+
Kort och gott, en film där fiskodlingen sätts i sitt samhälleliga sammanhang - där pengar ska bli mera pengar.
  
 
Sändes på SVT i början av Oktober 2011.   
 
Sändes på SVT i början av Oktober 2011.   

Nuvarande version från 12 januari 2020 kl. 13.10

Tysk dokumentär av Wilfried Huismann av Arno Schumann från 2009. Filmen följer den expanderande laxodlingen i allmänhet och norsk ägda (kapitalisten är mer specifikt John Fredriksen) Marine Harvest i synnerhet, från Norge till Chile. Norska akvakultur kapitalister är världsledande och i Chile produceras majoriteten av världens odlade lax.

Det är en historia om jävliga arbetsvillkor, förstörelse av havsmiljöer (med sociala problem för fiskare och andra som är beroende av havets resurser för sitt dagliga bröd), om laxsjukdomar som sprids (vilket får mindre odlingar att gå bankrutt så att Marine Harvest kan ta över), om resursslöseri (där pengarna matar laxar istället för hungrande människor) och om hur kemikalier gör det möjligt att ha fler fiskar tillsammans som samtidigt växer snabbare. En sidonot belyser hur WWF hjälper akvakulturjätten att framstå¨som ett miljövänligt och trevligt företag i utbyte mot ganska mycket pengar ("Den vars bröd man äter, dennes sång man sjunger"...)

I filmen intervjuas bland annat chilenska fiskare, arbetare på fiskfarmen, ett fiskare-fackombud, en biolog, Hector Kol - som hoppat av det industriella tåget o nu kämpar mot det - liksom vettiga och tveksamma miljöbyråkrater (WWF och ja, opposition kan vara ett annat ord för medlöperi), management folk och kapitalistlakejer.

Kort och gott, en film där fiskodlingen sätts i sitt samhälleliga sammanhang - där pengar ska bli mera pengar.

Sändes på SVT i början av Oktober 2011.

Den heter Lachsfieber på tyska och går under namnet Salmonopoly på engelska.