Kritiken av aktivism 2001-2002

Från Polkagriswiki
Version från den 23 februari 2007 kl. 13.11 av Raven (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Den 18 juni 1999 så organiserade Reclaim the Streets och Earth First! en "global aktionsdag mot kapitalismen", som kallades för J18. I hundratals städer jorden över genomfördes aktioner mot ländernas finanscentra. I London ockuperade tiotusentals aktivister city och stängde ner börserna och bankerna för en dag. I efterdyningarna av aktionsdagen så producerade några londonaktivister en pamflett vid namn Reflections on June 18th, i den fanns en text som hette Ge upp aktivismen. Den startade en diskussion i den utomparlamentariska aktiviströrelse som växt fram under 90-talet, inte bara i Storbritannien, utan även i Sverige.

Diskussionen handlade om i korta drag att det inte räcker att göra aktioner och landsätta kampanjer för att störta något så komplext som kapitalismen. Aktivister kan skada enskilda företag genom aktioner, men det går inte att konfrontera kapitalismen på samma sätt. Kapitalismen handlar inte bara om banker och storbolag, utan är en social relation som löper genom hela samhället.

Det fanns även en kritik mot den roll som aktivister tar på sig som experter på samhällsomvandling. Bla bla bla...

I Sverige så översattes Ge upp aktivismen, dess postscript - Bortom aktivismen, samt en text från Tyskland vid namn Vi är inga kampanjnissar av Heinz Schenck och gavs ut som uppkopierad häfte av Stockholms Autonoma Marxister 2001. Häftet provocerade fram en diskussion i tidningen Arbetaren mellan anarkafeministen Sonia Hedstrand och Stockholms Autonoma Marxister 2001-2002.

Texterna i diskussionen