Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (revolutionärerna)

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

1970 bröt sig en grupp missnöjda kommunister ur KFML och bildade Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (revolutionärerna) (KFML(r)).

Benämns som maoist-stalinister.

Hyllade de vilda strejkerna. Hasplade ur sig paroller som ”Ställ facket åt sidan! Leve de vilda strejkerna”. De hadde väl insett att facket var sossarnas byråkrati som inte gick att kuppa. Det gällde att fånga in upprorets kraft om man vill till makten o då måste man följa arbetarnas kamp. De vilda strejkerna. Käbblade med moderförbundet som ville verka inom fackföreningarna om den fackliga taktiken.

Man gillade betong, stalin och byråkrati.

Medlemmarna kallas i folkmun för r:are eller r:or (än idag).

Husbandet är det i efterhand kultförklarade Knutna Nävar.

När medlemmarna själva talar om sitt parti säger man bara "partiet". Det enda och det rätta.

Bytte 1977 namn till först Kommunistiska Partiet Marxist-Leninsterna (KPML(r)), för att understryka att man var ett parti, och 2005 till det något mindre skitnödiga Kommunistiska Partiet.


Splittringen var en bra sak

Orsaken skall ha varit den stockholmsbaserade akademikervänliga falangens dominans inom förbundet, valnederlaget 1970, inställningen till arbetsplatsarbetet och marxistiskt hårklyveri. Ja det handlade väl som vanligt om makt. Att några kände sig överkörda.

KFML var ett stockholmsbaserat och akademiskt präglat förbund. Den högljudda utbrytargruppen är göteborgare och påstår sej vara arbetare. Man har två huvudaktiviteter inom det nya förbundet. Skapa ett kommunistiskt samhälle av typen sovjet/kina och mobba de fd partikamraterne i KFML.

Splittringen omsjungs i KFML(r)´s hovband Knutna Nävars risiga plankning av "proud mary"; "Lär av historien".

I sin tidning Proletären delade dom ut ”månadens ishacka” till diverse högeravvikare, givetvis döpt efter det mordvapen Stalin använde mot Trotskij. Och vid Båstadskravallerna som kom av sig (1975) (när Sverige hade den goda smaken att spela tennis mot Chile) kunde Håkan Lagher på plats uppleva skillnaderna mellan en göteborgsk varvsstalinism och en stockholmsk universitetsmaoism:

När KFML(r):s stormtrupper ställde upp för avmarsch var det lätt att tro att revolutionen verkligen stod för dörren. Frank Baude och ytterligare ett gäng kraftkarlar ställde upp på raka led iklädda skinnjackor, några bar hjälmar, andra hade med sig olika typer av knölpåkar och tillhyggen.

När stockholmsbussarna anlände dansade Per Janse och andra kulturaktivister ut ur dem och översvämmade Båstads gator sjungande glada kampsånger, klädda i randiga velourbyxor från Mah-Jong. Det fanns så att säga en viss skillnad i attityd. ("Proggen. Musikrörelsens uppgång och fall.")

  • Vill man läsa om hur KFML(r) smutskastade sina forna partikamrater rekommenderas den här festliga artikeln. Gråtmilt av en fd KFML:are verkar det som.