Skillnad mellan versioner av "Kapitalism"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
m
Rad 1: Rad 1:
'''Kapitalismen''' är ett [[produktionssätt]]. Alla samhällen behöver tre saker för att producera sig själva (som samhällen):
+
[[Bild:Klassamhallet-industrial worker.gif|frame|right]]
  
*[[Producenter]]. I kapitalismen är det [[arbetaren]], under [[feodalism]]en var det bönder, under slaveriet var det slavar.
+
'''Kapitalismen''' är det samhällssystem där [[kapitalet]] och dess tillväxt är allts mittpunkt. Där vi skiljs från [[produktionsmedlen]] och görs till arbetare som tvingas sälja våran [[arbetskraft]] till [[kapitalägarna]] för att kunna leva. Vårat arbete är det enda som kan väcka kapitalet till liv och få det att växa. Kapitalet vill alltså suga ut oss så mycket det bara går och vi i vår tur vill ha så mycket för vårt slit som det bara går. Denna ständiga konflikt, [[klasskampen]], är inneboende i kapitalismen. Och det är klasskampen fröna till kapitalismens avskaffande och våran frigörelse finns. I vår kamp och solidaritet föds ständigt möjligheten till något annat.
*[[Naturresurser]]. Det beror på vad man ska göra men skog, metall och vatten kan tillhöra naturresurser.  
+
*[[Produktionsmedel]]. Maskiner av olika slag: kan vara allt ifrån en kniv till en tryckpress. Det som arbetaren/slaven/bonden skapar med hjälp av.
+
  
Under kapitalismen köper en [[kapitalist]] en arbetares tjänster. Arbetaren får då arbeta på det produktionsmedel som kapitalisten äger och producera någonting av de naturresurser som kapitalisten också köpt in. Efter att arbetaren gjort sitt arbete och produkten är färdig säljer kapitalisten den (eller någon annan arbetare gör det förmodligen) för mer pengar än vad det kostar att köpa in naturresursen, arbetaren och att köpa in och underhålla produktionsmedlet. Den vinst som kapitalisten gör (alltså de "extrapengar" han får in utöver att betala producenten, köpa in naturresurser och produktionsmedel) kallas [[mervärde]].
 
  
Problemet med detta utsugarsystem är att man blir fast i ett evigt ekorrhjul som man inte kan komma ur. Antingen är man arbetare (förmodligen) eller så är man kapitalist. Kapitalismen tillåter ingen att stå utanför de här två kategorierna av människor. Kapitalismen äter upp allt. Både geografisk, mentalt och fysiskt för och i människor är den härskande (även om det finns några slaverisamhällen ute i Brasiliens djungler). Man kommer inte undan.
+
== För den som vill fördjupa sig i ämnet är det denna trestegsraket som gäller: ==
 +
* ''[[Arbete Gemenskap Politik Krig]]''
 +
* ''[[Inga jävla restauranger]]''
 +
* ''[[Marx-Arbeitsgruppe: Kapitalets produktionsprocess - Introduktion till Kapitalets första band|Kapitalets produktionsprocess]]''
  
==Kvinnohataren Strindberg illustrerar kapitalismen==
 
 
- Vad sa ni till mannen där borta?<br>
 
- Jag sa, att han skulle arbeta fortare.<br>
 
- Vilken rätt har ni att befalla över honom?<br>
 
- Jag betalar honom för det.<br>
 
- Hur mycket betalar ni honom för det?<br>
 
- 10 kronor om dagen.<br>
 
- Varifrån får ni pengarna att betala honom med?<br>
 
- Jag säljer sten.<br>
 
- Vem hugger stenen som ni säljer?<br>
 
- Det gör han.<br>
 
- Hur mycket hugger han om dagen?<br>
 
- Åh, han hugger en hel del sten på en dag.<br>
 
- Hur mycke' får ni för det?<br>
 
- Ungefär 50 kronor.<br>
 
- Men då är det ju han som betalar er 40 kronor för att ni går omkring och befaller honom att arbeta fortare.<br>
 
- Ja, men jag äger ju verktygen och maskinerna.<br>
 
- Hur blev ni ägare av dem då?<br>
 
- Jag sålde huggen sten och fick in så mycket pengar på den att jag kunde köpa in verktyg och maskiner.<br>
 
- Vem hade huggit den stenen?<br>
 
- Tig, dumbom!<br>
 
  
 
[[Kategori:Grundläggande begrepp]]
 
[[Kategori:Grundläggande begrepp]]

Versionen från 12 januari 2019 kl. 13.03

Klassamhallet-industrial worker.gif

Kapitalismen är det samhällssystem där kapitalet och dess tillväxt är allts mittpunkt. Där vi skiljs från produktionsmedlen och görs till arbetare som tvingas sälja våran arbetskraft till kapitalägarna för att kunna leva. Vårat arbete är det enda som kan väcka kapitalet till liv och få det att växa. Kapitalet vill alltså suga ut oss så mycket det bara går och vi i vår tur vill ha så mycket för vårt slit som det bara går. Denna ständiga konflikt, klasskampen, är inneboende i kapitalismen. Och det är klasskampen fröna till kapitalismens avskaffande och våran frigörelse finns. I vår kamp och solidaritet föds ständigt möjligheten till något annat.


För den som vill fördjupa sig i ämnet är det denna trestegsraket som gäller: