Skillnad mellan versioner av "Kapitalism"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
 
[[Bild:Proleinfo pyramid.jpg|thumb|450 px|right]]
 
[[Bild:Proleinfo pyramid.jpg|thumb|450 px|right]]
  
'''Kapitalismen''' är det samhällssystem där [[kapitalet]] och dess tillväxt är allts mittpunkt. Där vi skiljs från [[produktionsmedlen]] och görs till arbetare som tvingas sälja våran [[arbetskraft]] till [[kapitalägarna]] för att kunna leva. Vårat arbete är det enda som kan väcka kapitalet till liv och det att växa. Kapitalet vill alltså suga ut oss så mycket det bara går och vi i vår tur vill ha så mycket för vårt slit som det bara går. Denna ständiga konflikt, [[klasskampen]], är inneboende i kapitalismen. Och det är i klasskampen fröna till kapitalismens avskaffande och våran frigörelse finns. I vår kamp och solidaritet föds ständigt möjligheten till något annat.
+
'''Kapitalismen''' är det samhällssystem där [[kapitalet]] och dess tillväxt är allts mittpunkt. Där vi skiljs från [[produktionsmedlen]] och görs till arbetare som tvingas sälja vår [[arbetskraft]] till [[kapitalägarna]] för att kunna leva. Vårt arbete är det enda som kan få kapitalet att växa. Och växa måste det. Kapitalet,repressenterade av sina ägare, vill alltså suga ut oss så mycket det bara går och vi i vår tur vill ha så mycket för vårt slit som det bara går. Denna ständiga konflikt, [[klasskampen]], är inneboende i kapitalismen. Och det är i klasskampen fröna till kapitalismens avskaffande och vår frigörelse finns. I vår kamp och solidaritet föds ständigt möjligheten till något annat.
  
  

Versionen från 19 januari 2019 kl. 11.47

Proleinfo pyramid.jpg

Kapitalismen är det samhällssystem där kapitalet och dess tillväxt är allts mittpunkt. Där vi skiljs från produktionsmedlen och görs till arbetare som tvingas sälja vår arbetskraft till kapitalägarna för att kunna leva. Vårt arbete är det enda som kan få kapitalet att växa. Och växa måste det. Kapitalet,repressenterade av sina ägare, vill alltså suga ut oss så mycket det bara går och vi i vår tur vill ha så mycket för vårt slit som det bara går. Denna ständiga konflikt, klasskampen, är inneboende i kapitalismen. Och det är i klasskampen fröna till kapitalismens avskaffande och vår frigörelse finns. I vår kamp och solidaritet föds ständigt möjligheten till något annat.


För den som vill fördjupa sig i ämnet är det denna trestegsraket som gäller: