Skillnad mellan versioner av "Kamunist Kranti"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
 
(15 mellanliggande versioner av 2 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
'''Kamunist Kranti''' (kommunistisk revolution på hindi) är en indisk grupp i Faridabad, vilket är en industriförort till Delhi. De har efter erfarenheter av olika vänsterrörelser och förlorade arbetarkamper, utvecklat en kritik mot stora ofta spektakulära kamper (så som strejker och demonstrationer) till förmån för små "osynliga" konflikter. De har utvecklat denna kritik och sitt alternativ i mer än 20 år, då de gått från traditionell vänsterinitiativ att leda strejker etc mot en strategi av att ta små steg i taget. De säger till och med att öppna stora konflikter är ett hinder, tex så säger de att strejker sedan flera decenier inte är ett vapen som används ''mot'' arbetarklassen! Stora massor av människor - tex i en strejk eller demonstration - ser ut som om de är aktiva, men det är dess representanter och ledare som tänker, beslutar och ger order till "massorna". Demonstrationer har ledare samlat till, massmöten är arenor för kamp mellan fackpampar och andra ledare, exbossar och potentiella bossar. Allt står i vägen för verklig självaktivitet. Stora spekaktulära konfrontationer är också enklare mål för staten/ledningen att kontrollera via fackhiearkin, eller om det är nödvändigt slå ner med våld.
+
'''Kamunist Kranti''' ("kommunistisk revolution" på hindi) är en indisk grupp i Faridabad, en industriförort till Delhi. De har efter erfarenheter av vänstern och förlorade arbetarkamper, utvecklat en kritik mot de stora spektakulära kamperna (så som strejker och demonstrationer) till förmån för små "osynliga" konflikter. De har utvecklat denna kritik och sitt alternativ i mer än 20 år, då de gått från traditionell vänsterinitiativ att leda strejker etc. mot en strategi av att ta små steg i taget.
  
Mot detta har Kamunist Kranti försökt utveckla och stödja ett mer vardaglig form av motstånd som de ser omkring sig varje dag, även bland "apatiska" arbetare som undviker den spektakulära formen av kamp. De personliga banden av vänskap och familj utanför arbetet följer med in på arbetsplatsen och skapar "[[affinitetsgrupper]]". Människor ser till varandra och skapar mängder av kommunikationskanaler med andra "grupper" vilket ofta leder till att kollektivt motstånd kan utvecklas.
+
De säger att öppna stora konflikter är ett hinder, tex så säger de att strejker sedan flera decenier är ett vapen som används ''mot'' arbetarklassen, inte tvärtom som som så ofta påstås.
  
Vid ett tillfälle så drog man ner toalettbesöken, vilket ledde till att arbetarna pissade på golvet tills de fick tillbaka sina toalettbesök. Ett annat exempel är när arbetare blev beordrade att använda farlig maskineri utan någon utbildning och snällt intog sina platser, men "av misstag" råkade förståra maskinen och bevisade att de behövde bättre utbildning. "Affinitetsgruppens aktiviteter sträcker sig från ömsesidig hjälp till rutinmotstånd mot produktivitet och diciplin, till förändringar som ifrågasätter och utmanar hiearki, konkurrans, penningrelationer och löneslaveri".
+
<blockquote>Gentemot ledningen så är arbetsstopp, varken på fabriksnivå eller större, inte längre ett kraftfullt vapen för lönearbetare. Tvärtom, ledningens lockouter och ledarnas strejker är kraftfulla vapen för att genomföra kraftiga attacker på lönearbetare. De senaste 20 åren har vi inte sett någon strejk, någonstans i världen, som inte har resulterat i storskaliga lönesäkningar, /retrenchments/, /work intensification/ eller fabriksnerläggningar. (Från ''Self-Activity of Wage Workers'')</blockquote>
 +
 
 +
De menar att stora massor av människor - t.ex. i en strejk eller demonstration - ser ut som om de är aktiva, men det är dess representanter och ledare som tänker, beslutar och ger order till "massorna". Ledare kallar till demonstrationerna, massmöten är arenor för kamp mellan fackpampar och andra ledare. Allt står i vägen för verklig självaktivitet. Stora spekaktulära konfrontationer är också enklare mål för staten och ledningen att kontrollera via fackhiearkin, eller om det är nödvändigt slå ner med våld.
 +
 
 +
Mot detta har Kamunist Kranti försökt utveckla och stödja ett mer vardaglig form av motstånd som de ser omkring sig varje dag, även bland "apatiska" arbetare som undviker de spektakulära formerna av kamp. De personliga banden av vänskap och familj utanför arbetet följer med in på arbetsplatsen och skapar "[[affinitetsgrupp]]er". Människor hjälper varandra och skapar mängder av kommunikationskanaler med andra "grupper", vilket leder till att kollektivt motstånd kan utvecklas.
 +
 
 +
Som exempel tas ett tillfälle man drog in på möjligheten att gå toa, vilket ledde till att arbetarna pissade på golvet tills de fick tillbaka sina toalettbesök. Ett annat exempel är när arbetare blev beordrade att använda farliga maskiner utan någon utbildning och snällt intog sina platser, men "av misstag" råkade förstöra maskinerna och bevisade att de behövde bättre utbildning.
 +
 
 +
<blockquote>Affinitetsgruppens aktiviteter sträcker sig från ömsesidig hjälp till rutinmotstånd mot produktivitet och diciplin, till förändringar som ifrågasätter och utmanar hiearki, konkurrans, penningrelationer och löneslaveri. (Från ''Self-Activity of Wage Workers'')</blockquote>
  
 
Kamunist Kranti kan nås via den radikala bibliotek de satt ihop på:<br />
 
Kamunist Kranti kan nås via den radikala bibliotek de satt ihop på:<br />
Rad 9: Rad 17:
 
Autopin Jhuggi<br />
 
Autopin Jhuggi<br />
 
N.I.T Faderabad 121001<br />
 
N.I.T Faderabad 121001<br />
India. Deras email är: revelrytion@hotmail.com<br />
+
INDIEN<br />
(Obs! Dessa uppgifter har några år på nacken, så det är möjligt att adresserna inte stämmer.)
+
Deras email är: revelrytion@hotmail.com<br />
 +
(Obs! Dessa adressuppgifter har några år på nacken, så det är möjligt att adresserna inte stämmer.)
  
 
==Texter av Kamunist Kranti==
 
==Texter av Kamunist Kranti==
* A Ballad Against Work ([http://libcom.org/library/ballad-against-work-kamunist-kranti Länk]) ([ Länk 2]) ([ Länk 3]) ([ Länk 4]) ([ Länk 5])
+
* ''Self-Activity of Wage Workers - Towards a Critique of Representation & Delegation'' ([http://www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/2379/leadry.htm Länk]) ([http://libcom.org/library/self-activity-wage-workers-kamunist-kranti Länk 2]) ([http://www.batko.se/no_leadry.php Länk 3])
* Reflections on Marx’s Critique of Political Economy ([http://libcom.org/library/refelctions-critique-political-economy Länk]) ([http://www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/2379/critint1.htm Länk 2]) ([ Länk 3]) ([ Länk 4]) ([ Länk 5])
+
* ''A Ballad Against Work'' ([http://www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/2379/intro.htm Länk]) ([http://libcom.org/library/ballad-against-work-kamunist-kranti Länk 2])
* Revolutionary "Termites" in Faridabad: A Proletarian Current In India Confronts Third Worldist Statism ([http://home.earthlink.net/~lrgoldner/kk.html Länk]) ([http://libcom.org/library/revolutionary-termites-in-faridabad-a-proletarian-current-in-india-confronts-third-worldist-statism Länk 2]) ([ Länk 3]) ([ Länk 4]) ([ Länk 5])
+
* ''Faribad Majdoor Samachar'' (FMS) - texter från Kamunist Krantis tidning ([http://www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/2379/fms.htm Länk])
* Self-Activity of Wage Workers ([http://www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/2379/leadry.htm Länk]) ([http://libcom.org/library/self-activity-wage-workers-kamunist-kranti Länk 2]) ([ Länk 3]) ([ Länk 4]) ([ Länk 5])
+
* ''Reflections on Marx’s Critique of Political Economy'' ([http://www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/2379/critint1.htm Länk]) ([http://libcom.org/library/refelctions-critique-political-economy Länk 2])
*Faribad Majdoor Samachar (FMS) - texter från Kamunist Krantis tidning ([http://www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/2379/fms.htm Länk])
+
 
+
 
==Texter om Kamunist Kranti==
 
==Texter om Kamunist Kranti==
 +
* Loren Goldner: ''Revolutionary "Termites" in Faridabad: A Proletarian Current In India Confronts Third Worldist Statism'' ([http://home.earthlink.net/~lrgoldner/kk.html Länk]) ([http://libcom.org/library/revolutionary-termites-in-faridabad-a-proletarian-current-in-india-confronts-third-worldist-statism Länk 2])
 +
 +
[[Kategori:Kommunistiska grupper]]

Nuvarande version från 21 januari 2009 kl. 11.06

Kamunist Kranti ("kommunistisk revolution" på hindi) är en indisk grupp i Faridabad, en industriförort till Delhi. De har efter erfarenheter av vänstern och förlorade arbetarkamper, utvecklat en kritik mot de stora spektakulära kamperna (så som strejker och demonstrationer) till förmån för små "osynliga" konflikter. De har utvecklat denna kritik och sitt alternativ i mer än 20 år, då de gått från traditionell vänsterinitiativ att leda strejker etc. mot en strategi av att ta små steg i taget.

De säger att öppna stora konflikter är ett hinder, tex så säger de att strejker sedan flera decenier är ett vapen som används mot arbetarklassen, inte tvärtom som som så ofta påstås.

Gentemot ledningen så är arbetsstopp, varken på fabriksnivå eller större, inte längre ett kraftfullt vapen för lönearbetare. Tvärtom, ledningens lockouter och ledarnas strejker är kraftfulla vapen för att genomföra kraftiga attacker på lönearbetare. De senaste 20 åren har vi inte sett någon strejk, någonstans i världen, som inte har resulterat i storskaliga lönesäkningar, /retrenchments/, /work intensification/ eller fabriksnerläggningar. (Från Self-Activity of Wage Workers)

De menar att stora massor av människor - t.ex. i en strejk eller demonstration - ser ut som om de är aktiva, men det är dess representanter och ledare som tänker, beslutar och ger order till "massorna". Ledare kallar till demonstrationerna, massmöten är arenor för kamp mellan fackpampar och andra ledare. Allt står i vägen för verklig självaktivitet. Stora spekaktulära konfrontationer är också enklare mål för staten och ledningen att kontrollera via fackhiearkin, eller om det är nödvändigt slå ner med våld.

Mot detta har Kamunist Kranti försökt utveckla och stödja ett mer vardaglig form av motstånd som de ser omkring sig varje dag, även bland "apatiska" arbetare som undviker de spektakulära formerna av kamp. De personliga banden av vänskap och familj utanför arbetet följer med in på arbetsplatsen och skapar "affinitetsgrupper". Människor hjälper varandra och skapar mängder av kommunikationskanaler med andra "grupper", vilket leder till att kollektivt motstånd kan utvecklas.

Som exempel tas ett tillfälle då man drog in på möjligheten att gå på toa, vilket ledde till att arbetarna pissade på golvet tills de fick tillbaka sina toalettbesök. Ett annat exempel är när arbetare blev beordrade att använda farliga maskiner utan någon utbildning och snällt intog sina platser, men "av misstag" råkade förstöra maskinerna och bevisade att de behövde bättre utbildning.

Affinitetsgruppens aktiviteter sträcker sig från ömsesidig hjälp till rutinmotstånd mot produktivitet och diciplin, till förändringar som ifrågasätter och utmanar hiearki, konkurrans, penningrelationer och löneslaveri. (Från Self-Activity of Wage Workers)

Kamunist Kranti kan nås via den radikala bibliotek de satt ihop på:
Majdoor Library
Autopin Jhuggi
N.I.T Faderabad 121001
INDIEN
Deras email är: revelrytion@hotmail.com
(Obs! Dessa adressuppgifter har några år på nacken, så det är möjligt att adresserna inte stämmer.)

Texter av Kamunist Kranti

  • Self-Activity of Wage Workers - Towards a Critique of Representation & Delegation (Länk) (Länk 2) (Länk 3)
  • A Ballad Against Work (Länk) (Länk 2)
  • Faribad Majdoor Samachar (FMS) - texter från Kamunist Krantis tidning (Länk)
  • Reflections on Marx’s Critique of Political Economy (Länk) (Länk 2)

Texter om Kamunist Kranti

  • Loren Goldner: Revolutionary "Termites" in Faridabad: A Proletarian Current In India Confronts Third Worldist Statism (Länk) (Länk 2)