Josef Stalin

Från Polkagriswiki
Version från den 17 december 2008 kl. 18.24 av Kurtake (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Präststuderande, sosse, bankrånare, bolsjevik, massmördare och arvtagare till överstegaltpositionen i den ryska kontrarevolutionen. Har efter sin tid som diktator i sovjet blivit sinnebilden för det röda borgerskapet. Visade sig ha stor skicklighet i att organisera ett enormt kapitalistiskt skräckvälde. Med övervakning, rädsla, angiveri och ett minutiöst utstuderat straffsystem ledde han Sovjet till världens näst största industrination.

Enda vettiga handlingen i svinets liv var antagligen när hans agenter letade upp andresvinet (o konkurrenten om makten efter lenin) Leo Trotsky och satte en ishacka i huve pån. De tampades båda om makten efter Lenin kastade in handduken. Stalin vann och körde Trotsky på porten.

Författaren Eino Hanski växte upp i Stalins sovjet och har ägnat ett stort del av sitt författarskap åt detta.

George Orwell ägnade en stor del av sitt liv åt kampen mot Stalin och hans socialism. Böckerna Djurfarmen och 1984 den röda terror-socialismen och kontrarevolutionen. Den första är en djurfabel som berättar hur Lenin, Trotsky och Stalin bara ersätter de gamla härskarna med sig själva. Den andra tar upp hur det totalitära maskineriet tuggar sönder människor och kontrollerar varje aspekt av människornas vardag.

Haverist bandet Knutna Nävar skrev en hyllningslåt till aset med den fantasifulla titeln "Sången om Stalin".