Skillnad mellan versioner av "Josef Stalin"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
m (Överstegalt är mer målande och anknyter till orwells djurfarmen. Mindre styltigt. Knutna nävar var och är ett haveristband. La tillbaks lite av det mustigare språket...)
m
Rad 11: Rad 11:
  
 
==Svenska kulturella yttringar==
 
==Svenska kulturella yttringar==
Haverist bandet [[Knutna Nävar]] skrev en hyllningslåt till aset med den fantasifulla titeln "[[Sången om Stalin]]".
+
Haveristbandet [[Knutna Nävar]] skrev en hyllningslåt till aset med den fantasifulla titeln "[[Sången om Stalin]]".
  
 
===Externa länkar===
 
===Externa länkar===

Versionen från 8 januari 2010 kl. 21.55

Stalin.gif

Josef Stalin var en rysk präststudent, bankrånare, bolsjevik, massmördare och arvtagare till överstegaltpositionen i den ryska kontrarevolutionen. Stalin har, efter sin tid som diktator i Sovjetunionen, blivit sinnebilden för det röda borgerskapet. Han visade sig ha stor skicklighet i att organisera ett enormt statskapitalistiskt skräckvälde. Med övervakning, angiveri och ett minutiöst utstuderat straffsystem ledde han Sovjet till världens näst största industrination.

Enda vettiga handlingen i svinets liv var antagligen när hans agenter letade upp andresvinet, och konkurrenten om makten efter lenin) Lev Trotskij och satte en ishacka i huvudet på honom i Mexico. De tampades båda om makten efter att Lenin kastat in handduken. Stalin vann och körde Trotsky på porten. Verkar som att Lenin skulle föredragit Trotskij som sin efterföljare.

Författaren Eino Hanski växte upp i Stalins Sovjet och har ägnat en stort del av sitt författarskap åt detta.

George Orwell ägnade en stor del av sitt liv åt kampen mot Stalin och hans socialism. Böckerna Djurfarmen och 1984 den röda terror-socialismen och kontrarevolutionen. Den första är en djurfabel som berättar hur Lenin, Trotsky och Stalin bara ersätter de gamla härskarna med sig själva. Den andra tar upp hur det totalitära maskineriet tuggar sönder människor och kontrollerar varje aspekt av människornas vardag.

Stalin styckade tillsammans med den gamle imperialisten Churchill upp sydöstra Europa efter andra världskriget i det som i efterhand kallats Procentavtalet.

Svenska kulturella yttringar

Haveristbandet Knutna Nävar skrev en hyllningslåt till aset med den fantasifulla titeln "Sången om Stalin".

Externa länkar