Johansson, Kjell: Sjön utan namn

Från Polkagriswiki
Version från den 7 september 2014 kl. 12.29 av Linnea (Diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'rightRoman av Kjell Johansson. Boken är en fristående uppföljare till barndsomskildringen Johansson, Kjell: Huset vid f...')

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Johansson Kjell SjonUtanNamn.jpg
Roman av Kjell Johansson. Boken är en fristående uppföljare till barndsomskildringen Huset vid flon, nu med systern från den förra boken som berättarröst. Berättelsen hoppar i tiden mellan en sommar i gemenskap och utstötthet hos farbröder, fastrar och kusiner på landet, sinnessjukdom, universitetsstudier och arbete som vuxenlärare.

Den yttre handlingen består i att huvudpersonen, Eva, far tillbaka till huset på landet - där kusinerna fortfarande bor tillsammans med sina fruar. I deras hus försöker hon handskas med sin relation till kusinerna samtidigt som hon minns tider som flytt. Evas känsla av att inte höra hemma går som en röd tråd genom boken. Från en barndom med en slirig, alkoholiserad farsa - brännmärkt (tattare?) av grannskapet - in över en underlig tid på universitetet och sedan som en udda fågel i lärarkollektivet. Hon hamnar i ett läge där hon föraktar sliret, supandet och bristen på ansvarstagande hos sina kusiner (och sin farsa) samtidigt som hon avskyr medelklassens och myndigheternas kalla ordning och lotsade rättfärdighet. På dessa teman tänker hon tillbaka på sin barndoms sommar hos kusinerna, kärleksrelationer, sina föräldrar och samhället i stort.