Jerry Willliams

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"Den som tittar sig runt i världen, ser hur det ser ut och inte är röd… ja, han är ta mig f-n dum i huvudet."

Jerry Williams, till vardags Erik Fernström (1942) är en av Sveriges största rockartister genom tiderna och benhård gammelkommunist. Det har han alltid varit, ända ifrån vaggan i Solna. Föräldrar Sven och Edit var kommunister från det gamla arbetarsöder och det pratades mycket politik i hemmet. Sven var före detta sjöman, Edit jobbade på Karolinska sjukhuset som undersköterska. När Edit avled i cancer 1954 flaggade sjukhuset på halv stång.
"– En av ambulansförarna på sjukhuset var kommunist och fackligt aktiv. Sjukhusledningen ville inte flagga på halv stång för morsan, men han hotade med strid, och då blev det så, minns Jerry.
– Mycket av det som hände när jag var ung hände runt kommunisterna. Det var musik och danser, kommunisterna hade till och med ett eget folkdanslag, ”Skäran”. De var skitbra, men de fick aldrig uppträda på Skansen. Folkdans var helt okej, men inte om den dansades av kommunister."

Erik och hans band the violents vart riktigt stora och lirade förband till beatles under deras Sverigeturné på 60-talet. Erik var vid den här tiden ensamstående farsa och hade med sig sonen på turnéerna. Bildade på 70-talet bandet roadwork som turnerade land och rike runt. Det riktigt stora genombrottet kom dock vid 90-talets inbrott. Gubben är en av de bäst säljande svenska artisterna idag och drar alltid fulla hus på sina spelningar.

Erik har aldrig varit ansluten till något parti men har alltid sympatiserat med vänsterpartiet och dess föregångare. Verkar vara en Kuba diggare av rang. Tycker "mest mänskliga samhället i hela världen".

Så här ser gubben på hur världen borde styras upp. "Regeln som gäller borde vara: "Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov". Om vi levde så skulle man kunna ta bort pengar helt och till sist skulle staten upplösas. Det vore överlägset bäst för de flesta... jag är kommunist. Jag har aldrig sett någon anledning att ändra den åsikten: jag tror på ett samhälle där alla har samma chanser från början och där ingen kan leva på andras arbete. Det har jag gjort hela mitt liv, och det finns ingen anledning att ändra på det nu."

Gjorde lite "skandal" under sitt sommarprogram i P1 2010 där han tjötade lite om det svenska klassamhället, skicka med avslutningsorden ”Ge inte upp, det finns hopp” till alla som är nere på botten och så spela Internationalen. Innan dess hade han också tagit avstånd från bla "svin som bettet sig illa i så kallade socialistiska stater" men att det inte är någon anledning att släppa sina ideal för. Gött förvirrad men principfast. Han följde upp lite senare med att vid frågan på vilka profiler han skulle kunna tänka sig att bjuda in på middag. Det vart rockmusikerna LaVerne Baker och Peder Sundahl men också storgaltarna Lenin och Stalin.

Källor är först och främst riktpunkt201002 och hans sommarsnack i p1