Insurrektionell anarkism

Från Polkagriswiki
Version från den 19 februari 2007 kl. 19.19 av Raven (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Den insurrektionella anarkismen är en strömning som betonar direkt aktion och flexibel organisering för att uppnå enhet mellan direkt aktion och organisationsform. Insurrektionella anarkister kritiserar starkt all form av mass/syntesorganisering som bygger på en kvantitativ syn på klasskampen som resulterar i mediering, rekuperation och som i slutändan kan döda ett kampuppsving.

Introduktioner till den insurrektionella anarkismen

  • Några punkter om den insurrektionella anarkismen
  • Insurrectionary anarchy!
  • Upprorets anarkism

Historiska rötter

Den insurrektionella anarkismen är en modern anarkistisk strömning som främst kommer från Italien på 1970-talet med Alfredo Bonanno och kretsen kring tidskriften Anarchismo Editions. Det insurrektionella perspektivet kan dock spåras tillbaka till Malatesta, Galleani, Bakunin och även Stirner. Det är främst Malatesta och Galleani som lagt grunden iom deras kritik av statliknande organisationer, formell organisering över huvud taget (Galleani), kritiken av syndikalismen, och deras försvar av en anarkistisk kommunism baserad på direkt aktion och inbördes hjälp.

Läs mer

  • Albert Jensen: Errico Malatesta – Ett utvecklingsskede från republikan till kommunistisk anarkist (biografi)
  • Anarchy Will Be!: Selected Writings Of Luigi Galleani

Bonanno och Italien

Bonannos skrifter är koncentrerade kring 70- och 80-talet, och är starkt influerade av de autonoma kamper som spreds i Italien, men också på andra platser, exempelvis Storbrittanien. I Storbrittanien knöts banden med bland andra Jean Weir och tidsskriften Insurrection. Bokförlaget Elephant Editions gav ut flera engelska översättningar av Bonannos texter, och flera andra texter som blivit betydelsefulla för det insurrektionella perspektivet.

Läs mer

Killing King Abacus

2001 gavs tidskriften Killing King Abacus (KKA) ut och förnyade den insurrektionella anarkismen med nya perspektiv och med ett tydligt avstamp i den sk anti-globaliseringsrörelsen på 2000-talet. KKA var influerade av aktivismkritiken, Gilles Dauvé, situationisterna etc.

Läs mer

  • Anarkistisk etik i antiglobaliseringsrörelsens tidsålder
  • Samtal om uppror
  • Killing King Abacus hemsida