Skillnad mellan versioner av "Insurrektionell anarkism"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
(Ny sida: Den insurrektionella anarkismen är en strömning som betonar direkt aktion och flexibel organisering för att uppnå enhet mellan direkt aktion och organisationsform. Insurrektionella ...)
 
m
 
(15 mellanliggande versioner av 4 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Den insurrektionella anarkismen är en strömning som betonar [[direkt aktion]] och flexibel organisering för att uppnå enhet mellan direkt aktion och organisationsform. Insurrektionella anarkister kritiserar starkt all form av [[mass/syntesorganisering]] som bygger på en kvantitativ syn på klasskampen som resulterar i [[mediering]], [[rekuperation]] och som i slutändan kan döda ett kampuppsving.
+
Den '''insurrektionella anarkismen''' är en strömning som betonar [[direkt aktion]] och flexibel organisering för att uppnå enhet mellan direkt aktion och organisationsform. Insurrektionella anarkister kritiserar starkt all form av mass/[[syntesorganisering]] som bygger på en kvantitativ syn på [[klasskampen]] som resulterar i [[mediering]], [[rekuperation]] och som i slutändan kan döda ett kampuppsving.
 
+
==Introduktioner till den insurrektionella anarkismen==
+
Några punkter om den insurrektionella anarkismen
+
Insurrectionary anarchy!
+
Förord till Dissident 2
+
Upprorets anarkism
+
  
 
==Historiska rötter==
 
==Historiska rötter==
Den insurrektionella anarkismen är en modern anarkistisk strömning som främst kommer från Italien på 1970-talet med Alfredo Bonanno och kretsen kring tidskriften Anarchismo Editions. Det insurrektionella perspektivet kan dock spåras tillbaka till Malatesta, Galleani, Bakunin och även Stirner. Det är främst Malatesta och Galleani som lagt grunden iom deras kritik av statliknande organisationer, formell organisering över huvud taget (Galleani), kritiken av syndikalismen, och deras försvar av en anarkistisk kommunism baserad på direkt aktion och inbördes hjälp.
+
Den insurrektionella anarkismen är en modern anarkistisk strömning som främst kommer från [[Italien]] på 1970-talet med [[Alfredo Bonanno]] och kretsen kring tidskriften ''[[Anarchismo Editions]]'', en del som brittiska [[Elephant Editions]] i sin tur översatt till engelska. Det insurrektionella perspektivet kan dock spåras tillbaka till [[Errico Malatesta]], [[Galleani]], [[Bakunin]] och även [[Max Stirner]]. Det är främst Malatesta och Galleani som lagt grunden i och med deras kritik av statliknande organisationer, formell organisering över huvud taget (Galleani), kritiken av [[syndikalismen]], och deras försvar av en [[anarkistisk kommunism]] baserad på direkt aktion och [[inbördes hjälp]].
 
+
'''Läs mer'''
+
# Albert Jensen: Errico Malatesta – Ett utvecklingsskede från republikan till kommunistisk anarkist (biografi)
+
# Anarchy Will Be!: Selected Writings Of Luigi Galleani
+
  
 
==Bonanno och Italien==
 
==Bonanno och Italien==
 +
Bonannos skrifter är koncentrerade kring 1970- och 80-talet, och är starkt influerade av de autonoma kamper som spreds i Italien, men också på andra platser, exempelvis Storbritannien. I Storbritannien knöts banden med bland andra [[Jean Weir]] och tidsskriften ''[[Insurrection]]''. Bokförlaget ''[[Elephant Editions]]'' gav ut flera engelska översättningar av Bonannos texter, och flera andra texter som blivit betydelsefulla för det insurrektionella perspektivet.
  
Bonannos skrifter är koncentrerade kring 70- och 80-talet, och är starkt influerade av de autonoma kamper som spreds i Italien, men också på andra platser, exempelvis Storbrittanien. I Storbrittanien knöts banden med bland andra Jean Weir och tidsskriften Insurrection. Bokförlaget Elephant Editions gav ut flera engelska översättningar av Bonannos texter, och flera andra texter som blivit betydelsefulla för det insurrektionella perspektivet.
+
==Killing King Abacus==
 +
2001 gavs tidskriften [[Killing King Abacus]] (KKA) ut och förnyade den insurrektionella anarkismen med nya perspektiv och med ett tydligt avstamp i den så kallade [[anti-globaliseringsrörelsen]] på 2000-talet. KKA var influerade av bland annat [[aktivismkritiken]], [[Gilles Dauvé]] och [[Situationistiska internationalen|situationisterna]].
  
'''Läs mer'''
+
==Läs mer==
 +
* [[Killing King Abacus]]: [http://www.batko.se/sv_issue2_ch6.php ''Några punkter om den insurrektionella anarkismen'']
 +
* [[Killing King Abacus]]: [http://www.batko.se/sv_issue2_ch8.php Anarkistisk etik i antiglobaliseringsrörelsens tidsålder]
 +
* [http://www.batko.se/sv_issue2_ch9.php Samtal om uppror] (ett samtal mellan svenska Batkogruppen och Sasha K, en av de drivande i KKA)
 +
* [http://www.geocities.com/kk_abacus/ Killing King Abacus hemsida]
 +
* Batkogruppen: [http://www.batko.se/sv_upprorets_anarkism.php ''Upprorets anarkism'']
 +
* [[Albert Jensen]]: [http://www.geocities.com/insurrection_raven/se_texts/errico_malatesta.html ''Errico Malatesta – Ett utvecklingsskede från republikan till kommunistisk anarkist''] (biografi)
 +
* Anarchy Will Be!: Selected Writings Of Luigi Galleani
  
==Killing King Abacus==
 
2001 gavs tidskriften Killing King Abacus (KKA) ut och förnyade den insurrektionella anarkismen med nya perspektiv och med ett tydligt avstamp i den sk anti-globaliseringsrörelsen på 2000-talet. KKA var influerade av AKTIVISMKRITIKEN (länk till enskild kategori!), Gilles Dauvé, situationisterna etc.
 
  
'''Läs mer'''
+
[[Kategori:Anarkism]]
# Anarkistisk etik i antiglobaliseringsrörelsens tidsålder
+
[[Kategori:Ideologi]]
# Samtal om uppror
+
# Killing King Abacus hemsida
+

Nuvarande version från 8 december 2010 kl. 02.30

Den insurrektionella anarkismen är en strömning som betonar direkt aktion och flexibel organisering för att uppnå enhet mellan direkt aktion och organisationsform. Insurrektionella anarkister kritiserar starkt all form av mass/syntesorganisering som bygger på en kvantitativ syn på klasskampen som resulterar i mediering, rekuperation och som i slutändan kan döda ett kampuppsving.

Historiska rötter

Den insurrektionella anarkismen är en modern anarkistisk strömning som främst kommer från Italien på 1970-talet med Alfredo Bonanno och kretsen kring tidskriften Anarchismo Editions, en del som brittiska Elephant Editions i sin tur översatt till engelska. Det insurrektionella perspektivet kan dock spåras tillbaka till Errico Malatesta, Galleani, Bakunin och även Max Stirner. Det är främst Malatesta och Galleani som lagt grunden i och med deras kritik av statliknande organisationer, formell organisering över huvud taget (Galleani), kritiken av syndikalismen, och deras försvar av en anarkistisk kommunism baserad på direkt aktion och inbördes hjälp.

Bonanno och Italien

Bonannos skrifter är koncentrerade kring 1970- och 80-talet, och är starkt influerade av de autonoma kamper som spreds i Italien, men också på andra platser, exempelvis Storbritannien. I Storbritannien knöts banden med bland andra Jean Weir och tidsskriften Insurrection. Bokförlaget Elephant Editions gav ut flera engelska översättningar av Bonannos texter, och flera andra texter som blivit betydelsefulla för det insurrektionella perspektivet.

Killing King Abacus

2001 gavs tidskriften Killing King Abacus (KKA) ut och förnyade den insurrektionella anarkismen med nya perspektiv och med ett tydligt avstamp i den så kallade anti-globaliseringsrörelsen på 2000-talet. KKA var influerade av bland annat aktivismkritiken, Gilles Dauvé och situationisterna.

Läs mer