Skillnad mellan versioner av "Harry Martinson"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
 
Rad 95: Rad 95:
 
[[Kategori:Författare|Martinson, Harry]]
 
[[Kategori:Författare|Martinson, Harry]]
 
[[Kategori:Arbetarförfattare|Martinson, Harry]]
 
[[Kategori:Arbetarförfattare|Martinson, Harry]]
[[Kategori:Nobelpristagare]]
+
[[Kategori:Nobelpristagare|Martinson, Harry]]

Nuvarande version från 24 november 2018 kl. 23.24

Harry.jpg

Harry Edmund Martinson, född 6 maj 1904 i Jämshög (Nyteboda) i Blekinge, död 11 februari 1978 i Stockholm, var en svensk författare och poet. Blev tidigt föräldralös (fadern dog och modern emigrerade till USA), spenderade en stor del av sin ungdom som inackorderad och på barnhem. Knogade till sjöss och gick på luffen, hans frihetsbegär och proletära erfarenheter har stor betydelse i hans författarskap.

Var under 12år (1929-1941) gift med författaren Moa Martinson.

En av de första svenska arbetarförfattaren som mötte brett erkännande i litterära kretsar. Invaldes i Svenska Akadmien där han, tillsammans med Eyvid Johnson, gav sig själv Nobelpriset i litteratur 1974.

Var andligt sökande, enligt viss budhist och tog sitt liv med en sax på karolinska sjukhuset.

Har skildrats som en yr, trevlig och populär prick av vännen Ivar Lo-Johansson i Författaren.

Var frivillig i finska vinterkriget och gjorde ytterliggare bort sig när han tillsammans med några andra svenska arbetarförfattare reste runt och propagerat för att unga svenska män frivilligt skulle strida och dö för den finska borgarstaten.


Bibliografi

Prosa

Nässlorna blomma, 1935

Vägen ut, 1936

Den förlorade jaguaren, 1941

Vägen till Klockrike 1948

Resor utan mål, 1932

Kap farväl!, 1933

Svärmare och harkrank, 1937

Midsommardalen, 1938

Det enkla och det svåra, 1938

Verklighet till döds, 1940

Utsikt från en grästuva, 1963

Bollesagor

Gyro, 1986 (skriven cirka 1946–47)


Diktsamlingar

Spökskepp, 1929

Nomad, 1931 (illustrerad utgåva 1943, illustrationer av Torsten Billman)

Natur, 1934

Passad, 1945

Cikada, 1953

Aniara, 1956.

Gräsen, i Thule 1958

Vagnen, 1960

Dikter, om ljus och mörker 1971

Tuvor, 1973

Längs ekots stigar, 1978

Doriderna, 1980


Radiopjäser

Gringo (radiopjäs)

Salvation, 1947

Lotsen från Moluckas, 1948

Scenpjäs,

Tre knivar från Wei, 1964

Psalm

De blomster som i marken bor


Filmmanus

1953 – Vägen till Klockrike