Emanuelsson, Urban: Europeiska kulturlandskap

Från Polkagriswiki
Version från den 8 mars 2015 kl. 16.54 av Kurtake (Diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'right I '''Europeiska kulturlandskap''' tar Urban Emanuelsson ett samlat grepp på det europeiska kulturlan...')

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Emanuelsson urban-europeiska kulturlandskap.jpg

I Europeiska kulturlandskap tar Urban Emanuelsson ett samlat grepp på det europeiska kulturlandskapets utveckling sedan si så där den senaste istiden och jordbrukets inmarsch tills nu. Han lyckats trots projektets omfång ge en bild av hur jordbruket utvecklats och hur olika former av jordbruk har existerat jämte och i förhållande till varandra. Hur det i princip inte finns någon "orörd natur" att tala om i europa. Vilket så klart leder till att de stora projekt med naturområden som stängs av för mänsklig påverkan ofta inte alls bevarar ett landskap och en mångfald som var tänkt.

Han visar hur även skogarna var skötta i stor utsträckning. Hur åkrar, hagar, ångar och skog fick gå över i varandra. Bröts upp, fick växa igen, betas i ett avancerat system. Vi får även se hur tre olika faser i jordbruket byter av varandra. Den första karakteriseras av att närsälter förs ifrån hagar, ängar och utmarker till åkern. När det moderna jordbruket med växtföljd, baljväxter och vall slår igenom sker en enorm produktionsökning och åkern expanderar på skog, äng och hagmarkers bekostnad. När det industrialiserade jordbruket med sin konstgödsling gör sitt intåg på allvar efter andra världskriget så stegras produktivitet ytterligare. Detta leder dock till att en stor del av jordbruksmarken försvinner. Skogsplanteringar och i viss mån bebyggelse breder ut sig.

Det är intressant att se hur det gamla öppna jordbrukslandskapet med största sannolikhet inte enbart är någon människoprodukt utan ett högst naturligt inslag i vissa delar av landskapet. Det är mer så att just ett öppet/halvöppet gräslandskap passat människan bra, människan har sedan skapat ett sådant landskap där hon dragit fram. Eventuella "megaherbivorer" (stora djur med möjlighet att hålla landskapet öppet typ elefanter, vicent, uroxar mfl) har ersatts av människan själv och hennes husdjur.

En bok som ger nya perspektiv på jordbruket men också historien och det mänskliga samhället som vilar på detta.