Skillnad mellan versioner av "Egendom är stöld"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
'''"Egendom är stöld"''' var det en [[Pierre-Joseph Proudhon|skäggig gubbe]] som sa. Det han menade med det är inte att man ska få ha sina bananer i fred (varken i den ena eller andra betydelsen) utan att man företeelsen av [[ägande]] av [[produktionsmedlen]] för med sig ett system av parasitism, stöld, [[utsugning]], [[exploatering]] med mera. Att äga maskiner är stöld om de används av en [[arbetare]] för att producera någonting som ägaren säljer för mer än han/hon betalar producenten. I sammanhanget av att detta görs i ett system blir det stöld eftersom det inte finns något val att sälja eller inte sälja sin [[arbetskraft]]. Det blir ett måste och ett [[tvång]].
+
'''"Egendom är stöld"''' var det en [[Pierre-Joseph Proudhon|skäggig gubbe]] som sa. Det han menade med det är inte att man ska få ha sina bananer i fred (varken i den ena eller andra betydelsen) utan att företeelsen av [[ägande]] av [[produktionsmedlen]] för med sig ett system av parasitism, stöld, [[utsugning]], [[exploatering]] med mera. Att äga maskiner är stöld om de används av en [[arbetare]] för att producera någonting som ägaren säljer för mer än han/hon betalar producenten. I sammanhanget av att detta görs i ett system blir det stöld eftersom det inte finns något val att sälja eller inte sälja sin [[arbetskraft]]. Det blir ett måste och ett [[tvång]].
  
 
[[kategori:citat]]
 
[[kategori:citat]]
 
[[kategori:fina slagord]]
 
[[kategori:fina slagord]]

Versionen från 16 mars 2019 kl. 11.27

"Egendom är stöld" var det en skäggig gubbe som sa. Det han menade med det är inte att man ska få ha sina bananer i fred (varken i den ena eller andra betydelsen) utan att företeelsen av ägande av produktionsmedlen för med sig ett system av parasitism, stöld, utsugning, exploatering med mera. Att äga maskiner är stöld om de används av en arbetare för att producera någonting som ägaren säljer för mer än han/hon betalar producenten. I sammanhanget av att detta görs i ett system blir det stöld eftersom det inte finns något val att sälja eller inte sälja sin arbetskraft. Det blir ett måste och ett tvång.