Skillnad mellan versioner av "Dos Passos, John: 42:a breddgraden"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
(Ny sida: ''42:a breddgraden'' är första boken i John Dos Passos triologi U.S.A. Det är en kollektivroman som utspelar sig i USA under 1900-talets första år. Vi f...)
 
m
 
(En mellanliggande version av en annan användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
''42:a breddgraden'' är första boken i [[John Dos Passos]] triologi [[Dos Passos, John: U.S.A|U.S.A]]. Det är en kollektivroman som utspelar sig i USA under 1900-talets första år. Vi följer olika människoöden från ungdom till ett mer eller mindre etablerat liv. Huvudpersonerna snuddar vid varandra men är annars vitt åtskilda. Det är typografen, medlem i [[IWW]], som går från tillfällig jobb, till stabilt familjeliv och efter mycket om och men hamnar i [[Mexikanska Revolutionen]]. Det är den unga företagsamma mannen som via giftermål och hårt arbete hamnar i samhällets absoluta toppskikt. Predikandes samförstånd mellan arbete och kapital. Det är den driftiga dottern till en arbetare som genom vänner, inställsamhet och god anpassningsförmåga går från butiksbiträde till designer. Det är kvinnan som hoppar mellan kontorsjobb, kärlek, vänner och förbud. Det är killen som lämnar sin kyrkliga mor för att slita sig fram som mekaniker, drömmandes om något bättre - revolt eller karriär. Gemensamt för dem alla är rörligheten, strävan. Många strävar uppåt, några vill, med [[Eugene Debs|Debs]] ord, resa sig med sin klass. Boken målar människor, klasser och USA. Mellan historierna är tidningsklipp, filmsnuttar och porträtt av kända amerikaner insprängda. Boken slutar med USA:s intåg i Andra världskriget.  
+
[[Bild:Dos_passos,_john_-_42.gif|frame|right]]''42:a breddgraden'' är första boken i [[John Dos Passos]] triologi [[Dos Passos, John: U.S.A|U.S.A]]. Det är en kollektivroman som utspelar sig i USA under 1900-talets första år. Vi följer olika människoöden från ungdom till ett mer eller mindre etablerat liv. Huvudpersonerna snuddar vid varandra men är annars vitt åtskilda. Det är typografen, medlem i [[IWW]], som går från tillfällig jobb, till stabilt familjeliv och efter mycket om och men hamnar i [[Mexikanska Revolutionen]]. Det är den unga företagsamma mannen som via giftermål och hårt arbete hamnar i samhällets absoluta toppskikt. Predikandes samförstånd mellan arbete och kapital. Det är den driftiga dottern till en arbetare som genom vänner, inställsamhet och god anpassningsförmåga går från butiksbiträde till designer. Det är kvinnan som hoppar mellan kontorsjobb, kärlek, vänner och förbud. Det är killen som lämnar sin kyrkliga mor för att slita sig fram som mekaniker, drömmandes om något bättre - revolt eller karriär.
 +
 
 +
Gemensamt för dem alla är rörligheten, strävan. Många strävar uppåt, några vill, med [[Eugene Debs|Debs]] ord, resa sig med sin klass. Boken målar människor, klasser och USA. Mellan historierna är tidningsklipp, filmsnuttar och porträtt av kända amerikaner insprängda. Boken slutar med USA:s intåg i Andra världskriget.  
  
 
42:a breddgraden följs av [[Dos Passos, John: 1919|1919]] och [[Dos Passos, John: Stora pengar|Stora pengar]]
 
42:a breddgraden följs av [[Dos Passos, John: 1919|1919]] och [[Dos Passos, John: Stora pengar|Stora pengar]]
  
[[Kategori:USA]]
+
[[Kategori:USA]] [[Kategori:Böcker]]

Nuvarande version från 2 december 2008 kl. 00.53

Dos passos, john - 42.gif
42:a breddgraden är första boken i John Dos Passos triologi U.S.A. Det är en kollektivroman som utspelar sig i USA under 1900-talets första år. Vi följer olika människoöden från ungdom till ett mer eller mindre etablerat liv. Huvudpersonerna snuddar vid varandra men är annars vitt åtskilda. Det är typografen, medlem i IWW, som går från tillfällig jobb, till stabilt familjeliv och efter mycket om och men hamnar i Mexikanska Revolutionen. Det är den unga företagsamma mannen som via giftermål och hårt arbete hamnar i samhällets absoluta toppskikt. Predikandes samförstånd mellan arbete och kapital. Det är den driftiga dottern till en arbetare som genom vänner, inställsamhet och god anpassningsförmåga går från butiksbiträde till designer. Det är kvinnan som hoppar mellan kontorsjobb, kärlek, vänner och förbud. Det är killen som lämnar sin kyrkliga mor för att slita sig fram som mekaniker, drömmandes om något bättre - revolt eller karriär.

Gemensamt för dem alla är rörligheten, strävan. Många strävar uppåt, några vill, med Debs ord, resa sig med sin klass. Boken målar människor, klasser och USA. Mellan historierna är tidningsklipp, filmsnuttar och porträtt av kända amerikaner insprängda. Boken slutar med USA:s intåg i Andra världskriget.

42:a breddgraden följs av 1919 och Stora pengar