Skillnad mellan versioner av "Den nya strejkrörelsen"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
m
m
Rad 3: Rad 3:
 
'''Torsdagen den 11 december'''
 
'''Torsdagen den 11 december'''
  
*150 LKAB-anställda malmlastare i Luleå hamn går i strejk. Strejken bryter samman efter fem dagar, främst p. g. a. påtryckningar från Metalls och LO:s sida. Arbetarna kunde heller inte stoppa ett effektivt strejkbryteri av avdelning 40:s styrelse i Gruv och av tillfälligt anställd personal. Strejkbrytarna gör den sista båten för vintern färdig. De förhandlingar som följer på strejken leder bl. a. till att timlönen höjs med 90 öre och till förbättringar i arbetsmiljön.
+
*150 ''LKAB-anställda malmlastare i Luleå'' hamn går i strejk. Strejken bryter samman efter fem dagar, främst p. g. a. påtryckningar från Metalls och LO:s sida. Arbetarna kunde heller inte stoppa ett effektivt strejkbryteri av avdelning 40:s styrelse i Gruv och av tillfälligt anställd personal. Strejkbrytarna gör den sista båten för vintern färdig. De förhandlingar som följer på strejken leder bl. a. till att timlönen höjs med 90 öre och till förbättringar i arbetsmiljön.
  
  

Versionen från 10 augusti 2007 kl. 16.01

1969... Sammadraget är taget från boken Strejken o baseras på tidningsartiklar och en sammanställning av metallarbetarförbundet. Långt ifrån helteckande mao. Det kommer mera. Blir en appendix.

Torsdagen den 11 december

  • 150 LKAB-anställda malmlastare i Luleå hamn går i strejk. Strejken bryter samman efter fem dagar, främst p. g. a. påtryckningar från Metalls och LO:s sida. Arbetarna kunde heller inte stoppa ett effektivt strejkbryteri av avdelning 40:s styrelse i Gruv och av tillfälligt anställd personal. Strejkbrytarna gör den sista båten för vintern färdig. De förhandlingar som följer på strejken leder bl. a. till att timlönen höjs med 90 öre och till förbättringar i arbetsmiljön.


Fredagen den 12 december

  • Förmiddagsskiftet, 40 man, i Aitikgruvan (Bolidenbolaget, Gällivare) sittstrejkar. Krav framförs på högre löner. Förhandlingar upptas med företagsledningen, samtidigt som det beslutas att arbetet skall pågå så länge man förhandlar.
  • 10 man vid den kommunala bostadsstiftelsen Huge i Huddinge sittstrejkar under förmiddagen. Anledningen är ett långvarigt missnöje med löne- och arbetsförhållanden. Arbetarna återgår till arbetet efter det att stiftelsens ledning tvingats ge efter på kravet om förhandlingar.


Tisdagen den 30 december

  • Vid en av ASEA:s verkstäder i Västerås lägger ett 20-tal arbetare ner arbetet under 4 timmar. Anledningen anses vara missnöje med ackordsättningen.


Torsdagen den 8 januari

  • 170 lastare på Arlanda flygplats sittstrejkar från 6-tiden på morgonen till 17-tiden på kvällen. Bakgrunden till strejken sägs vara missnöje med ackorden. Förhandlingar, som tidigare bestämts till den 15 januari, upptas nu på kvällen samma dag som strejken ägt rum. Dessa leder till en väsentlig höjning av garantilönen för 500-600 man.


Torsdagen den 15 januari

  • 16 man lägger ner arbetet i 18 minuter vid Volvos Torslanda- fabrik i Göteborg.


Fredagen den 16 januari

  • 1500 arbetare vid Volvo Torslandaverken lägger ner jobbet vid löpande bandet under drygt 1 timme. De kräver bl. a. en höjning av timlönen från 12: 00-12: 50 till 15 kr, sänkning av den högt uppskruvade arbetstakten och bättre arbets- och bostadsmiljö. Förslag till avtal skall vara klart till på måndag säger arbetarna. De hotar annars med ny strejk.
  • Strejk på Bultens kallvalsverk i Hallstahammar. Krav på tidlön. Upptagna förhandlingar resulterar sedermera i att samtliga får tidlön och ett påslag på den tidigare utgående lönen. De trivselfrågor som också tas upp vid förhandlingarna lovar företaget att reda ut.


Måndagen den 19 januari

De förhandlingar som togs upp omedelbart efter strejken vid Volvo på fredagen resulterar på måndagsmorgonen i ett nytt avtal. Detta ger arbetarna en genomsnittslön av ca 14 kr. En ökning med närmare 12 proc. varav ungefär 8 proc. ligger utanför ramen för den centrala uppgörelsens riktlinjer för 1970 års löner. Avtalet ger vidare full lön för 18-åringarna (en löneförhöjning med 37 procent), fler avbytare och servicemän vid banden m.m. Ture Rantatalo i strejkkommittén i Kiruna kommenterar Volvouppgörelsen:

'Där bröt man också mot kollektivavtalslagen, men det gällde ett enskilt företag och då ser SAF inte så stint på paragraferna. Förhandlingarna fördes under hot - jobbarna hotade med att fortsätta strejken - men det får man enligt lagar och bestämmelser inte göra. Varför SAF inte åberopade stadgar och paragrafer i Volvo fallet kan inte tyda på annat än att det finns möjligheter att kringgå dem ...' (Norrskensflamman 20/1)

Arbetarna vid Volvo fick ett bra avtal. Detta blir signalen till en rad nya strejker vid andra företag. Arbetarna går vid flera företag fram med krav på samma förmåner som Volvoarbetarna fått.

  • Vid Saab-Scanias fabrik i Trollhättan sittstrejkar 1128 arbetare i knappt 1 timme. De hänvisar till Volvoavtalet och kräver samma förmåner som sina arbetskamrater. Förhandlingar inleds omedelbart efter det att arbetet återupptagits.
  • Ett 30-tal arbetare, huvudsakligen kvinnor, lägger ner arbetet under 1 timme vid Trelleborgs gummifabrik. Anledningen är framförallt vissa förhållanden i produktionen som försämrar akorden. Arbetarna återgår till arbetet efter det att de utlovats ändringar och löfte om utredning av andra missförhållanden som de också påpekat.
  • 200 arbetare vid chassiverkstaden på Scania-Vabis i Södertälje lägger ner arbetet under 1 timme. Orsaken är bl. a. att arbetarna vid sammansättningsbandet fått ny taktökning men ingen höjd lön. Verkstadsklubben kräver 15 procents löneförhöjning utöver de 1,7 procent som tidigare avtalats.


Tisdagen den 20 januari

  • 67 arbetare vid Saab-Scania i Trollhättan sittstrejkar i 50 minuter för att understryka allvaret i den aktion som inleddes med måndagens strejk. Hot om totalstrejk om förhandlingarna inte ger resultat till nästkommande dag.
  • 200-300 man vid Electrolux i Mariestad strejkar i knappt l timme. Arbetarna kräver en löneökning på ca 2 kronor i timmen. Förhandlingar mellan företagsledningen och fackföreningen inleds omedelbart efter strejken.
  • 138 gjuteriarbetare hos ASEA i Västerås strejkar i ett par timmar. Orsaken är bl. a. missnöje med ett nytt ackord som skall införas. Vidare ställs krav på förbättringar i arbetsmiljön. Verkstadsklubben utlyser ett stormöte varvid man överenskommer om återgång till arbetet mot löfte om att förhandlingar tas upp på eftermiddagen. Dessa leder efter några dagar till att arbetarna godkänner ett nytt avtal, som ger förbättringar i både löne- och arbetsförhållanden för ca 350 man.
  • Hela arbetsstyrkan, 90 man, vid Scanias plåtverkstad i Luleå sittstrejkar i 1 timme. De kräver 33 procentig löneförhöjning. Efter ett blixtsammanträde med verkstadsklubben erbjuder företagsledningen 1 krona mer i timmen. Arbetarna förkastar budet. Arbetet återupptas dock samtidigt som nya förhandlingar inleds. Arbetarna lovar att hålla produktionen i gång så länge förhandlingar pågår. Men om de upphör så stannar också maskinerna.
  • 8 man hos jönköpings Mek. Verkstad i Torpsbruk strejkar i en och en halv timme.


'Onsdagen den 21 januari'

  • 1931 anställda vid Saab-Scania Trollhättan strejkar i ca 7 timmar. Man menar att förhandlingarna går för långsamt och ger under hot om nya strejker förhandlingsdelegationen en ny frist till måndag morgon. Också hos Saab i Göteborg utbryter strejker. Sammanlagt 118 man deltar i kortare punktstrejker.
  • Vid televerkstaden i Vänersborg sittstrejkar ett 100-tal kvinnor i 15 minuter.
  • Hos Husqvarna Vapenfabrik strejkar 28 arbetare i några timmar.
  • Vid Skånska Cement i Kalmar lägger 100 anställda ner arbetet i 1 timme som protest mot ett beslut om l veckas ajournering av de lokala förhandlingarna. Arbetarna återgår sedan företaget tvingats ge dem ett påslag med 2 kronor till dess uppgörelsen blir klar.


Torsdagen den 22 januari

  • 605 man (andra skiftet) vid Volvo-Skövde verken strejkar som protest mot det nya avtal som träffats på morgonen mellan verkstadsklubben och företagsledningen. Avtalet ger arbetarna en lönehöjning med 12,7 procent, men arbetarna kräver ett lika bra avtal som Göteborgs-Volvo-arbetarna och vill ha en höjning med 25 procent (klyftan är efter de nya avtalen l: 50). Talesmän för arbetarna säger att företaget får en tidsfrist till 1 februari. Då skall nytt avtal vara klart, annars blir det totalstrejk.
  • Även vid Volvo-Köpingverken sittstrejkar ett 5O-tal man.
  • Vid Strängbetong AB i Kungsör lägger 200 man ner arbetet under en halvtimme medan förhandlingar om 1970 års löner pågår. De kräver löneförhöjning till ca 13 kronor i timmen.
  • I ett annat Kungsörföretag, AB A H Andersson strejkar nio man i en halvtimme under pågående löneförhandling.
  • Strejk i 5 timmar vid Industri AB Tuba i Erneryda. 70 man deltar. Företagsdirektören går till handgripligheter mot en av de strejkande.
  • Ett 15-tal arbetare vid Bodens Träimpregnering sittstrejkar. Sedan uppgörelse träffats om extra påslag för det tunghanterade virket återupptas arbetet.
  • 92 arbetare vid ett monteringsband på Bolinder-Munktell i Eskilstuna strejkar i 1 timme. De kräver information om löneförhandlingarna.
  • Korta punktstrejker vid Yngve Kullenbergs och BPA:s byggen i Göteborg. Fria fackföreningsfolket och KFML hade delat ut flygblad om sympatistrejk med LKAB-arbetarna.
  • 38 kvinnor vid Nefa i Norrköping återupptar inte arbetet när de återkommer efter lunchen vid 12.30-tiden. Krav på höjning av lönen från 9: 70 kronor till 12 kronor i timmen. Besked krävs till på måndag.
  • Goodyear i Norrköping strejkar 200 man under ca 2 timmar. Företagsledningen går efter någon timme med på att sammanträffa med klubbstyrelsen på kvällen och där behandlas arbetarnas krav som gäller både löne- och trivselfrågor.
  • LM Ericssons fabriker i Karlskrona förekommer det mindre strejker. Sammanlagt ett 50-tal man lägger ner arbetet p. g. a. missnöje med ackordsättningen.
  • Flera sittstrejker bland norrländska skogsarbetare tar denna dag sin början. Strejkerna kommer att åtföljas av en mängd nya på olika platser i Norrland under de följande veckorna. Man har kommit underfund med att det nya avtal man fått ger lägre lön än tidigare.


Fredagen den 23 januari

SAF går till attack mot strejkerna. SAF:s ansvar för träffade uppgörelser kräver att bestämmelserna i föreningens och för­bundets stadgar iakttas, säger man i en kommuniké. 'Detta in­nebär att delägare inte får träffa kollektivavtal utan godkännan­de av föreningens styrelse, samt att förslag till sådant avtal skall underställas styrelsen.' Styrelsen beslutar att stadgebestämmelser i rådande läge skal tillämpas på så sätt att: 'varje förslag från delägare till avtal med arbetstagarna före framläggande (skall) underställas respektIve arbetsgivarförbund. Förbundet har därefter att - därest det kan ifrågasättas att uppgörelsen innebär avvikelse från normal till­lämpning av gällande förbundsuppgörelse - omgående under­ställa förslaget SAF:s lilla förhandlingsdelegation[1] Innan så­dant avtal av delägare träffas skall det av förbundet underställas lilla delegationen för godkännande. Styrelsen beslutar vidare att förhandlingar (inte) av delägare (får) föras under pågående vild strejk eller under hot om att sådan strejk skall utbryta, därest uppgörelse inte träffas vid viss tidpunkt. Utbryter vild strejk åligger det arbetsgivarförbundet och delägare att med yrkande om skadestånd till arbetsdomstolen instämma i strejken medverkande arbetstagare och föreningar, försåvitt inte med hänsyn till särskilda omständigheter i det enskilda fallet SA:F:s 1i11a delegation medger undantag från beslutet på framställning därom av arbetsgivarförbund. Styrelsen betonar att överträdelse eller kringgående av dessa bestämmelser och beslut kommer att för anleda påföljd enligt § 42 i föreningens stadgar. [2]

De företag som 'drabbas' av strejker skall enligt SAF:s kom­muniké få full ersättning för inträffade förluster. Direktör Erik Elmstedt i SAF bekräftar för Aftonbladet (24/1 1970) att det finns ett klart samband mellan Volvos snabba av­talsuppgörelse och SAF:s beslut att skärpa tonen. 'Många hade väl sett att den här uppgörelsen aldrig träffats. Den har lett till oroligheter på andra håll. Man får inte avvika från praxis. Det får (jfr Palme: 'vilda strejker ... får förödande konsekven­ser ...'; vår anm.) inte löna sig med vilda strejker.' SAF har allt­så sett att arbetarna haft framgång med sina strejker och det gäller att gripa in nu för att hindra att dessa ytterligare sprider sig. Det är troligt att många enstaka företag (särskilt de större och mer lönsamma) inte ser så positivt på SAF:s utspel. För att dämpa missnöje och oroligheter på det egna företaget var man säkerligen beredd till vissa eftergifter för arbetarnas krav. Man föredrar många gånger detta, eftersom den högt utvecklade tek­nologin och långsiktiga planeringen och ordergivningen vid större företag gör dem extremt känsliga för produktionsavbrott. Nu blir dessa företag i stället tvungna att sätta hårt mot hårt ­även då de kanske inte skulle vilja det och detta bäddar för nya stridigheter längre fram. Men utspelet skall ses mot bakgrunden av den normgivande effekt vid andra avtalsförhandlingar som goda avtal för med sig. Åtgärderna måste därför betraktas så­som vidtagna i det samlade monopolkapitalets intresse.

  • Volvo-Köpingverken lägger 144 arbetare ånyo ner arbetet på morgonen. De lokala förhandlingarna som blir klara på kvällen berör ca 1 800 man och ger dem en löneförhöjning på mellan 1: 10 och 1: 26 per timme. De arbetare som avlönas en­ligt MTM-systemet får i fortsättningen 12: 40 per timme. Till­lägget för nattskift höjs med 15 procent och vidare blir 18-åring­arna i fortsättningen jämställda med äldre arbetare.
  • KF-ägda Kalmar chokladfabrik utbryter strejk som varar någon timme. De 300 strejkande protesterar mot en löneupp­görelse. De återgår till arbetet efter löfte om förhandlingar. Dessa leder senare till en höjning av timlönen med 69-75 öre samt vissa förbättringar i ackorden.
  • I Laxå strejkar 100 man vid ESAB:s fabrik under en knapp lim me.
  • LM Ericsson i Stockholm och Hudiksvall förekommer kortare punktstrejker. I Stockholm deltar 200 man och i Hu­diksvall 25
  • Sammanlagt 26 skogsarbetare i Norrbotten strejkar på olika lrllser i länet.


Lördagen och söndagen den 24 och 25 januari

Den gångna veckans händelser utlöser en febril aktivitet hos LO och dess fackförbund. Metall låter trycka upp 335 flygblad som distribueras med flyg och bil över hela landet till företag med Metall-anslutna arbetare. I flygbladet konstateras bl. a. att LO:s satsning på låglönegrupperna inneburit att många mindre lö­nande företag tvingats slå igen. 'För att på detta sätt friställa svenska arbetare - många immigranter har ocksa jobbat l dessa företag - ska få nytt arbete och helst i industrier som betalar bättre måste den expanderande industrin, exportindustrin, kun­na investera dvs. bygga nya fabriker, köpa nya maskiner, an­ställa mer folk. Detta är bakgrunden till den solidariska löne­politiken i Sverige som syftar till att hjälpa de lägst avlönade och garantera fortsatta framgångar för de effektivaste grenarna av industrin vilket först och främst är metallindustrin. En sådan politik är den säkraste garantin för bättre arbetsvillkor och en högre levnadsstandard i vårt land.' Metall ser med andra ord som sin uppgift att stärka monopolkapitalets ställning här i lan­det ('garantera fortsatta framgångar för de effektIvaste grenar­na av industrin').

Arbetarna skall avstå från högre lönekrav för att kapitalister­na skall kunna växa sig starkare. Arbetarna vid de mera vinst­givande industrierna skall avstå. Arbetarna vid de mindre lön­samma företagen skall hjälpas genom den solidariska lönepoli­tiken ... så att företagen tvingas slå igen ... så att arbetarna där blir arbetslösa ... för då får vi en arbetskraftreserv ... som kan hålla nere lönerna ... så att företagen kan öka sina vinster ... till gagn för alla.

Att strejka är också 'osolidariskt mot de kamrater som käm­par en hård kamp mot arbetsgivarna för att få ut bästa mojliga resultat i förhandlingarna', heter det vidare i flygbladet. Vad ar det för 'hård kamp' som avses? Socialdemokraternas 'kamp' för den solidariska lönepolitiken, dvs. för lönesänkningar för de arbetare som lyckats skaffa sig en hyfsad lön.

Avslutningsvis får vi veta efter vilka riktlinjer Metalls 'kamp mot arbetsgivarna' skall föras: 'Endast om det råder ett avtalslöst förhållande kan man överväga ett godkännande av förhandlingsresultatet eller att tillgripa stridsåtgärder. De nu aktuella förhandlingarna sker under fredsplikt. Alla stridsåtgärder måste därför upphöra. Kvarstående missnöjesanledningar får diskuteras vidare under året och om de inte kan lösas, prövas inför planeringen av en ny avtalsrörelse.' Strejkhotet på Volvo-Skövde-verken är det som oroar mest. Förbundsordföranden i MetaIl Åke Nilsson åker därför till Skövde. I Kulturhuset som är full­satt intill bristningsgränsen, håller han ett förmaningstal till ar­betarna. Samma tongångar som i flygbladet och statsminister Palmes inlägg i remissdebatten går igen. 'En vägran att fortsätta arbetet på Volvo-Skövdeverken skulle innebära oerhörda skador för hela den svenska arbetarrörelsen' (DN 26/1 1970). En arbe­tare föreslår omröstning om det avtal som skulle ge arbetarna 12,7 procents lönehöjning. En sådan omröstning skulle givetvis vara farlig. Förslaget avslås därför av förbundsordföranden un­der förevändningen att det är ett informationsmöte som Metall har ordnat.

  1. SAF:s lilla förhandlingsdelegation består av direktörerna Trygg've Holm, Curt-Stefan Giesecke och Erik Elmstedt.
  2. § 42 ger SAF möjlighet att utdöma skadestånd hos delägare (dvs de till SAF anslutna företagen) eller utesluta denne ur SAF Vid brott mot stadgar och beslut.