Brink, Göte: I takt med tiden

Från Polkagriswiki
Version från den 27 september 2011 kl. 18.37 av Kurtake (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Brink gote-i takt med tiden.jpg

I takt med tiden är andra delen i Dokumentär romanserie av Göte Brink. Boken utspelar sig i arbetarstadsdelen Landala, Göteborg, 1932-33. Huvudpersoner är familjen Kvist - fadern och muraren Oscar, modern Brita och den 6-åriga sonen Roland.

Boken fokuserar på vardagens arbete och glädje. Fattigdom, osäkerhet och en nästan daglig kamp för tillvaron klaras genom att människor tvingas lita till varandra. Boken ger en glimt av livet i 30-talets Landala med eländiga bostäder, arbetslöshet, krediter, studiecirklar och ett vagt hopp att allt ska bli bättre. Via huvudpersonernas släkt och vänner får läsaren bland annat ta del av berättelser från livet som sjöman i Världskrigets u-båtsvärld, migrantöden från land till stad och från Sverige till USA under 1900-talets början liksom fattighusens utveckling.

Boken är något styltigt och författarens socialdemokratiska övertygelse trubbar till berättelsen. Per-Albin-dyrkan och folkhemslovsången sker dock relativt separat från den berättade historien. Författaren skriver om tidens verklighet och tvingas erkänna att trots att det kommer att bli bättre, så räcker det inte med sossar i regeringställning för att höja Landala ur fattigdomen.

Föregås av

Följs av