Skillnad mellan versioner av "Aufheben"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
 
(12 mellanliggande versioner av 3 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
'''Aufheben''' är ett tyskt ord som betyder bla bla (får kolla upp i en tysk ordbok).
+
[[Bild:Aufheben.jpg|frame|right]]'''Aufheben''' är ett tyskt ord som betyder "ta upp", "lyfta", "behålla" men också "avsluta", "upphäva". Marx använde begreppet aufheben, som han lånat från Hegel, med innebörden såväl att upphäva som att höja till en högre nivå.
  
'''Aufheben''' är brittisk teoretisk tidskrift som kommit ut med 15 nummer sen hösten 1992. De som startade tidskriften deltog i kamper tillsammans - i [[rörelsen mot poll tax]] och kampanjen mot Gulfkriget - och började en studiecirkel i Marx [[''Kapitalet'']] och [[''Grundrisse'']]. De är influerade av bland annat den italienska [[operaismo]]n, [[situationisterna]], klasskampsanarkism och den italienska och tyska vänsterkommunismen.
+
Aufheben är brittisk teoretisk tidskrift som kommit ut med 15 nummer sen hösten 1992. De som startade tidskriften deltog i kamper tillsammans - i [[rörelsen mot poll tax]] och kampanjen mot Gulfkriget - och började en studiecirkel i Marx ''[[Kapitalet]]'' och ''[[Grundrisse]]''. De är influerade av bland annat den italienska [[operaismo]]n, [[situationisterna]], klasskampsanarkism och den italienska och tyska vänsterkommunismen. Förutom att skriva rena teoretiska texter, har de även analyserat saker som workfare och anti-väg-rörelsen.
  
[http://www.geocities.com/aufheben2/ Aufhebens hemsida] med alla pamfletter och nummer som getts ut fram till och med 2004.
+
Kolla in [[libcom]]s [http://libcom.org/aufheben lättillgängliga aufhebenarkiv]. Där finns det mesta (allt?). På svenska finns [http://www.motkraft.net/text/35 Kampen mot vägmonstret] (Aufheben nr 3, 1994, [http://www.arbetsfornedringen.se/texter/arbetsdiciplin.html Arbetsdisciplinens återkomst] (Aufheben nr 8, 1999) och [http://www.riff-raff.se/6/ Ett bidrag till en kritik av förfallsteorin – förfallsteorin eller teorins förfall?] (Aufheben nr 2-4) tillgängligt.
 +
 
 +
[[Kategori:Tidskrifter]]

Nuvarande version från 18 januari 2014 kl. 00.27

Aufheben.jpg
Aufheben är ett tyskt ord som betyder "ta upp", "lyfta", "behålla" men också "avsluta", "upphäva". Marx använde begreppet aufheben, som han lånat från Hegel, med innebörden såväl att upphäva som att höja till en högre nivå.

Aufheben är brittisk teoretisk tidskrift som kommit ut med 15 nummer sen hösten 1992. De som startade tidskriften deltog i kamper tillsammans - i rörelsen mot poll tax och kampanjen mot Gulfkriget - och började en studiecirkel i Marx Kapitalet och Grundrisse. De är influerade av bland annat den italienska operaismon, situationisterna, klasskampsanarkism och den italienska och tyska vänsterkommunismen. Förutom att skriva rena teoretiska texter, har de även analyserat saker som workfare och anti-väg-rörelsen.

Kolla in libcoms lättillgängliga aufhebenarkiv. Där finns det mesta (allt?). På svenska finns Kampen mot vägmonstret (Aufheben nr 3, 1994, Arbetsdisciplinens återkomst (Aufheben nr 8, 1999) och Ett bidrag till en kritik av förfallsteorin – förfallsteorin eller teorins förfall? (Aufheben nr 2-4) tillgängligt.