Skillnad mellan versioner av "Aufheben"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
'''Aufheben''' är ett tyskt ord som betyder "ta upp", "lyfta", "behålla" men också "avsluta", "upphäva".
+
'''Aufheben''' är ett tyskt ord som betyder "ta upp", "lyfta", "behålla" men också "avsluta", "upphäva". Marx använde begreppet aufheben, som han lånat från Hegel, med innebörden såväl att upphäva som att höja till en högre nivå.
  
'''Aufheben''' är brittisk teoretisk tidskrift som kommit ut med 15 nummer sen hösten 1992. De som startade tidskriften deltog i kamper tillsammans - i [[rörelsen mot poll tax]] och kampanjen mot Gulfkriget - och började en studiecirkel i Marx ''[[Kapitalet]]'' och ''[[Grundrisse]]''. De är influerade av bland annat den italienska [[operaismo]]n, [[situationisterna]], klasskampsanarkism och den italienska och tyska vänsterkommunismen.
+
'''Aufheben''' är brittisk teoretisk tidskrift som kommit ut med 15 nummer sen hösten 1992. De som startade tidskriften deltog i kamper tillsammans - i [[rörelsen mot poll tax]] och kampanjen mot Gulfkriget - och började en studiecirkel i Marx ''[[Kapitalet]]'' och ''[[Grundrisse]]''. De är influerade av bland annat den italienska [[operaismo]]n, [[situationisterna]], klasskampsanarkism och den italienska och tyska vänsterkommunismen. Förutom att skriva rena teoretiska texter, har de även analyserat saker som workfare och anti-väg-rörelsen.
  
 
[http://www.geocities.com/aufheben2/ Aufhebens hemsida] med alla pamfletter och nummer som getts ut fram till och med 2004.
 
[http://www.geocities.com/aufheben2/ Aufhebens hemsida] med alla pamfletter och nummer som getts ut fram till och med 2004.
 +
 +
===Svenska översättningar===
 +
*[http://www.motkraft.net/text/35 Kampen mot vägmonstret] (Aufheben nr 3, 1994)
 +
*[http://www.arbetsfornedringen.se/texter/arbetsdiciplin.html Arbetsdisciplinens återkomst] (Aufheben nr 8, 1999)
 +
*[http://www.riff-raff.se/6/ Ett bidrag till en kritik av förfallsteorin
 +
– förfallsteorin eller teorins förfall?] (Aufheben nr 2-4)

Versionen från 20 juli 2007 kl. 09.42

Aufheben är ett tyskt ord som betyder "ta upp", "lyfta", "behålla" men också "avsluta", "upphäva". Marx använde begreppet aufheben, som han lånat från Hegel, med innebörden såväl att upphäva som att höja till en högre nivå.

Aufheben är brittisk teoretisk tidskrift som kommit ut med 15 nummer sen hösten 1992. De som startade tidskriften deltog i kamper tillsammans - i rörelsen mot poll tax och kampanjen mot Gulfkriget - och började en studiecirkel i Marx Kapitalet och Grundrisse. De är influerade av bland annat den italienska operaismon, situationisterna, klasskampsanarkism och den italienska och tyska vänsterkommunismen. Förutom att skriva rena teoretiska texter, har de även analyserat saker som workfare och anti-väg-rörelsen.

Aufhebens hemsida med alla pamfletter och nummer som getts ut fram till och med 2004.

Svenska översättningar

– förfallsteorin eller teorins förfall?] (Aufheben nr 2-4)