Antonio Negri

Från Polkagriswiki
Version från den 18 juni 2007 kl. 10.28 av Raven (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Antonio Negri är italiensk marxist, en av operaismons stora namn. Negri var med och bildade Potere Operaio (Arbetarmakt) 1969 och var en av ledarna i Autonomia Operaia. Blev i slutet av 70-talet anklagad för att vara ideolog för Röda Brigaderna, som var involverade i kidnappningen och senare mordet på Aldo Moro, ledare för Italiens kristdemokratiska parti. Även fast han inte hade några förbindelser med Röda Brigaderna blev hand dömd för "association and insurrection against the state" (hur översätts det?). Negri flydde då till Frankrike och undervisade på Université de Vincennes och Collège International de Philosophie i Paris, tillsammand med Jacques Derrida, Michel Foucault and Gilles Deleuze. 1997 så återvände han frivilligt till Italien och avtjänade sitt straff. Idag lever han i Padua.

Autonom marxistisk teoretiker som tillsammans med Michael Hardts klämt ur sig den ökända tegelstenen Imperiet och efterföljande Multitude.

Bibliografi

Recensioner av Imperiet I Riff-raff:s nummer #2, samt även på nätet (här), finns en redogörelse över Negris teoretiska bagrund följd av en eminent recension av Imperiet (här).

En annan superb recension av Imperiet finns att tillgå i Aufheben nr: #14 2006