Ahlin, Lars: Tåbb med manifestet

Från Polkagriswiki
Version från den 23 maj 2007 kl. 10.57 av Raven (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Lars Ahlin: Tåbb med manifestet, Tidens förlag, 1943. En bok om den arbetslöse yngligen Tåbb, övertygad socialdemokrat som läst Det kommunistiska manifestet fler än en gång. Är Lars Ahlins debutroman.

Ravens recension

Detta är en riktigt bra bok, en gammal klassiker inom arbetarlitteraturen, som skrevs 1943. Det handlar om en tonårig arbetare som är socialdemokrat och som lusläst Manifestet och tagit till sig allt det där med materialismen. Det handlar om hans inre konflikter då han vet att samhällets produktionssätt bestämmer hur människorna tänker, och hur den socialistiska ideologin om att arbetarklassen ska stiga mot ljuset inte innefattar honom som arbetslös - enligt manifestet är han ju trasproletär eftersom han är arbetslös. Han är alltså inte en av arbetarna som bygger det framtida Socialistiska Paradiset, utan trasproletären som är reaktionär och svartfot.

Jag kan känna igen mig i de där tankarna, även fast de naturligtvis är färgade av tiden då boken skrevs. När man tänker på att man måste jobba resten av sitt liv - och "vet" att hur vi än producerar inom kapitalismen så blir alienationen alltid kvar. Att man vet att det behövs en revolution för att samhället ska bli bättre, och allt det där. Det skapar ju funderingar om hur man själv som enskild person ska överleva i denna idiotiska värld. Precis det Tåbb funderar på, alltså.

Ja, jag vet inte riktigt hur jag ska förmedla hur bra den är :-) Det är en av de bättre böckerna jag läst i alla fall. Riktigt, riktigt bra. Dessutom är den väldigt bra skriven, Ahlins språk är riktigt "mustigt", eller vad det heter. Så det är en fröjd att läsa.