Skillnad mellan versioner av "Ahlin, Lars: Tåbb med manifestet"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
 
(8 mellanliggande versioner av 3 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Lars Ahlin: ''Tåbb med manifestet'', Tidens förlag, 1943. En bok om den arbetslöse yngligen Tåbb, övertygad socialdemokrat som läst ''Det kommunistiska manifestet'' fler än en gång. Är [[Lars Ahlin]]s debutroman.
+
[[Bild:Ahlin_lars-tabb_med_manifes.gif|frame|right]]
 +
'''Tåbb med manifestet''' är [[Lars Ahlin]]s debutroman från Tidens förlag utgiven 1943. Boken handlar om den arbetslöse yngligen Tåbb, övertygad socialdemokrat som läst ''[[Det kommunistiska manifestet]]'' fler än en gång.
  
=Ravens recension=
+
Det är en gammal klassiker inom [[arbetarlitteratur]]en. Tåbb är en en tonårig arbetare som lusläst manifestet och tagit till sig allt det där med materialismen. Det handlar om hans inre konflikter då han vet att samhällets produktionssätt bestämmer hur människorna tänker, och hur den socialistiska ideologin om att arbetarklassen ska stiga mot ljuset inte innefattar honom som arbetslös - enligt manifestet är han ju [[trasproletär]] eftersom han är [[arbetslös]]. Han är alltså inte en av arbetarna som bygger det framtida Socialistiska Paradiset, utan trasproletären som är [[reaktionär]] och [[svartfot]].
'''Detta är en riktigt bra bok''', en gammal klassiker inom arbetarlitteraturen, som skrevs 1943. Det handlar om en tonårig arbetare som är socialdemokrat och som lusläst Manifestet och tagit till sig allt det där med materialismen. Det handlar om hans inre konflikter då han vet att samhällets produktionssätt bestämmer hur människorna tänker, och hur den socialistiska ideologin om att arbetarklassen ska stiga mot ljuset inte innefattar honom som arbetslös - enligt manifestet är han ju trasproletär eftersom han är arbetslös. Han är alltså inte en av arbetarna som bygger det framtida Socialistiska Paradiset, utan trasproletären som är reaktionär och svartfot.
+
  
Jag kan känna igen mig i de där tankarna, även fast de naturligtvis är färgade av tiden då boken skrevs. När man tänker på att man måste jobba resten av sitt liv - och "vet" att hur vi än producerar inom kapitalismen så blir alienationen alltid kvar. Att man vet att det behövs en revolution för att samhället ska bli bättre, och allt det där. Det skapar ju funderingar om hur man själv som enskild person ska överleva i denna idiotiska värld. Precis det Tåbb funderar på, alltså.
+
[[Kategori:Arbetarlitteratur]]
 
+
[[Kategori:Arbetslöshet]]
Ja, jag vet inte riktigt hur jag ska förmedla hur bra den är :-) Det är en av de bättre böckerna jag läst i alla fall. Riktigt, riktigt bra. Dessutom är den väldigt bra skriven, Ahlins språk är riktigt "mustigt", eller vad det heter. Så det är en fröjd att läsa.
+
[[Kategori:Böcker]]
 +
[[Kategori:Kommunistiska manifestet]]
 +
[[Kategori:1943]]

Nuvarande version från 20 december 2015 kl. 02.23

Ahlin lars-tabb med manifes.gif

Tåbb med manifestet är Lars Ahlins debutroman från Tidens förlag utgiven 1943. Boken handlar om den arbetslöse yngligen Tåbb, övertygad socialdemokrat som läst Det kommunistiska manifestet fler än en gång.

Det är en gammal klassiker inom arbetarlitteraturen. Tåbb är en en tonårig arbetare som lusläst manifestet och tagit till sig allt det där med materialismen. Det handlar om hans inre konflikter då han vet att samhällets produktionssätt bestämmer hur människorna tänker, och hur den socialistiska ideologin om att arbetarklassen ska stiga mot ljuset inte innefattar honom som arbetslös - enligt manifestet är han ju trasproletär eftersom han är arbetslös. Han är alltså inte en av arbetarna som bygger det framtida Socialistiska Paradiset, utan trasproletären som är reaktionär och svartfot.