Adler, William M.: Joe Hill

Från Polkagriswiki
Version från den 27 augusti 2016 kl. 21.26 av Linnea (Diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'Joe Hill var utvandrad svensk arbetere, socialist, musiker och aktiv i IWW i USA under tidigt 1900-tal. Han mördades av staten, på lösa och fabricerade grunder ankl...')

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Joe Hill var utvandrad svensk arbetere, socialist, musiker och aktiv i IWW i USA under tidigt 1900-tal. Han mördades av staten, på lösa och fabricerade grunder anklagad för mord, i Utah 1915. William M. Adler har i boken Joe Hill - Mannen som aldrig dog skrivit en biograf över Joe Hill - om hans tid i Sverige, utvandringen till USA, hans hårda knog och runtflackande liv men framförallt hans sång och kamp inom IWW. Författaren gör en poäng av att försöka spåra Joe Hills deltagande i strejker, organiseringsförsök och den Mexikanska revolutionen. Boken ägnar också mycket text och uppmärksamhet till mordrättegången, bevisföringen och alla inblandade (och möjligen inblandade) parter. Samtidigt med berättelsen om Joe Hill - och statens mord på honom - tecknas också en historia över IWW. En historia full av solidaritet, hårt arbete, strejker, yttrandefrihetskamper, uppror, drömmar, internationalism och blodig repression.

Många av Joe Hills sånger, och en del teckningar återges mellan löpande text i boken. Dessvärre oftast bara i sin svenska översättning.