Skillnad mellan versioner av "Östling, Brutus (red): Surte konflikten"

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
 
Rad 16: Rad 16:
 
[[Kategori:Glasbruk]]
 
[[Kategori:Glasbruk]]
 
[[Kategori:Svenskt monopolkapital]]
 
[[Kategori:Svenskt monopolkapital]]
[[Kategori:Nedläggingar]]
+
[[Kategori:Nedläggningar]]
 
[[Kategori:Surte]]
 
[[Kategori:Surte]]

Nuvarande version från 28 februari 2015 kl. 21.53

"För guds skull, se till att det inte kommer några krav om förstatligande. Skulle vi gå med på något sådant, skulle massor av arbetare från hela landet följa efter och ställa liknande krav"

- Ingemund Bengtsson (riksdagssosse) till en facklig ombudsman i Surte

Surte konflikten - En bok om arbetarkommittén och dess kamp mot PML - är en bok om hur arbetarna vid glasbruket i surte (strax norr om göteborg vid älvstranden) gläfste emot lite innan svenskt monopolkapital med sossarna vid sin sida rationaliserade bort bruket mot slutet av 1970-talet.

Efter rejäla rationaliseringar och sammanslagningar inom glasbrukskapitalet i Sverige så stod AB Plåtmanufaktur som ensam segrare. Man sysslade som namnet antyder inte bara med glas utan med emballage i plåt och andra metaller. Man hade fått ensamrätt på att producera "plåtburkar" i Sverige och det är ju dumt att konkurrera med sig själv på hemmaplan. Man bestämmer alltså att glasembalagen i sverige ska bytas mot plåt, aluminium eller dyl. Dessutom äger man glasbruk i övriga europa. Så för profiternas skull börjar man lägga ner de svenska glasbruken. Inget konstigt med det. Eftersom det är i Sverige så får man traditionsenligt hjälp av sossarnas parti- och fackföreningsapparat att lite i taget lägga ner driften så att det inte blir för mycket protester och uppträden.

Det går ganska bra men i surte blir det lite holabalo. När fackpamparna visar de oroliga sutre arbetarna nonchalans så bildas en arbetarkommitté som försöker rädda bruket. Blir mest påtryckningar via media och demonstrationer med mål att få behålla produktionen. Som att stor kapitalet skulle bry sig om opinionen. Man höjer även rösten för förstatligande.

Boken är antologi med många medverkande; Knut Asplund, Walter Dicksson, Roland Göbel, Birgitta Eriksson/Stellan mattson mfl. Allt från livsskildringar från brukslivet, arga resonemang, beskrivningar av turerna i facket, hela pjäsen som om nedläggningen som skrevs av en glasbruksarbetare mm. Arbetarkommittén vände sig även o samarbetade med Centrum för tvärvetenskap i göteborg som skrev en rapport. Tidsandan skildras också att det även blev en miljöfråga. Ska vi ha våra matvaror i miljövliga glasförpackningar som inte sprider gifter till oss och natur eller ska vi ha de för profiten bättre anpassade konservburkarna.

Sossigt och lite uppgivet. Man slås av hur avväpnad svensk arbetarklass blivit under 40-50 års socialdemokrati.

Utgiven av Fri press/KRUT med Brutus Östling som redaktör.