Strömstedt, Lasse: Gå i fängelse

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Stromstedt lasse-ga i fangelse.gif

Självbiografisk roman av Lasse Strömstedt. Boken utspelar sig under hans ungdomsårs små-kriminalitet (små stölder och inbrott), flickäventyr och skuldkänslor för att ha gjort föräldrarna ledsna. Först i hemstaden Gävle sedan på rymmen i Stockholm (där han bland annat jobbar några dagar i restaurangdiskens inferno) och därefter på olika ungdomsvårdsskolor.

På en av skolorna behandlas de intagna/eleverna med respekt av lärare och personal, många växer som personer. Även Lasse satsar en del på skolan, lyckas arbete upp betygen och komma in på ingenjörslinjen. Dock så skiter det sig och han hamnar i nya trubbel.

Han hamnar på ungdomsvårdsanstalten i Lindome utanför Göteborg och det är ett helvete. Rektorn styr skolan genom att låta de äldre eleverna utföra "kamratuppfostran". Detta sker genom att de får domdera och tortera bäst de vill. Det är misshandel, våldtäkter, avsugningar, elever som tvingas råna och göra inbrott för att betala sig fria och så vidare. Personalen tycker det är smidigt och är med på noterna (alla utan ett par som inget kan göra åt det). Efter många vändor blir Lasse erbjuden ett jobb till sjöss men andra händelser kommer ivägen.

Boken följs av I fängelse och Sanningens minut.