Pockettidningen R: En annan historia

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Pockettidningen-r-5-79.gif
Pockettidningen R´s nummer En annan historia med undertiteln Om dårarna, drinkarna, hjonen och fångarna genom tiderna berättar vår historia ur ett annat perspektiv. Den kom ut 1979 och är ganska tjock för att vara en r-pocket. Så här skriver de på framsidan:
I skolan lärde vi oss att det är de stora männen som styr världens öden. Att deras storartade, maktlystna eller vansinniga personligheter för händelserna framåt genom tiderna. Bakom dem står folket som en grå skugga utan ansikten. Men många författare och historiker har på senare tid givit oss en annan historia. Folket har fått liv, känslor, vilja och kultur och de stora männen har placerats in i de sammanhang och de klasser där de här hemma. Detta inspirerade oss till att söka i vårt eget folks historia. För också de inspärrade och utslagna har förstås en historia som är värd att ge liv och konturer.

Boken går alltså i tur och ordning igenom fångarnas, mentalpatienternas, de fattigas (de som staten tvingats hantera) och alkoholmissbrukarnas historia. Alla de som jagats, spärrats in och "behandlats". Boken är skriven av otaliga författare och har antologikaraktär. En del artiklar är grymma andra är mindre bra. Det bästa med boken att den tar ett samlat grepp på den här delen av historien med ett underifrån perspektiv. Mentalpatienternas och fångarnas historia är bäst och mest beskriven. Översikter av hur de olika institutionerna utvecklats blandas med personliga berättelser och porträtt.

Mycket läsvärd! Passagen med de två kvinnliga agitatorerna på 1700-1800-tal som medels sin kristna tro sådde hatet till överheten och därmed låstes in på de vidriga dårhusen är bara en av flera mycket intressanta passager.