Perlman, Fredy: The Strait

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Perlman-fredy-strait.gif

The Strait är en roman av Fredy Perlman. Boken utspelar sig bland flera generationers indianer i Nordamerika från mitten 1600-talet till mitten av 1800-talet. Boken går framåt i tiden och byter med jämna mellanrum berättarperson. Krig och handel, uppror eller fred, fattigdom, migration och förmågan att överleva är återkommande problem som kretsar kring förhållandet till naturen, historien och varandra.

Boken är ganska långtråkig med ofantligt många personer, namn (en handskriven släktkarta i A3 format och teckensnitt 10 medföljer boken) och torra konstateranden om vem som gör vad och när. Några handlar med européerna, andra vill förgöra dem medan en tredje kategori vill ha fred och lugn och ro. Strävan efter makt och ägande trycker på och tas upp av familj och vänner i indiangemenskapen. Uppror, krig, sjukdom, folkmord och flykt följer med jämna mellanrum. Historien, den gamla kulturen, närheten till varandra och naturen (livsmedlen) blir allt mer avlägsen. Den glöms och bekämpas av de som byter människor mot saker.

Kriget slutar i samma maktsträvan som det börjar och erbjuder ingen lösning, freden innebär en långsam undanträngning, maktlöshet och död. Det måste finnas ett tredje alternativ. Eller? Boken slutar i hopplöshet men viskar om en värld som inte kretsar kring att samla rikedomar och makt.