Palm, Göran: Ett år på LM

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Palm, Goran - ett ar.gif
Författaren och journalisten Göran Palm åkte på en ihållande skrivkramp och "politisk baksmälla" runt 1970. Efter att ha följt med afrikas framgångsrikaste befrielserörelse genom Guinea-Bissaus befriade byar så var den splittring och orkeslöshet som mötte honom väl hemma i sverige igen gravt deprimerande. Han behövde dra in stålars till hyran så det var bara till att ta ett kneg. Det rådde under denna period brist på arbetskraft i stockholmsregionen så han lyckades få ett tempoarbete vid en av sveriges största exportfirmor, LM-Ericsson. Vid dess stora fabrikskomplex i Midsommarkransen skulle han spendera dryga året med ställningsmontering (mellan 1970-1971). Tanken på att skriva en bok om det hela föddes inte förns ett halvår av knegande.

Boken är i mångt och mycket ett angrepp på aktivisters och intellektuellas slappa tänkande. Det ständiga begreppsstaplandet som gömmer den komplexa verkligehten bakom svepande generaliseringar. Som reducerar verkliga människor av kött och blod till en stor likriktad massa. Göran berättar detaljerat om det han upplever. Hur hans fördomar konfronteras med verkligheten. O nej han klarar inte av att gå förbi sin roll som politruck. Det rycker ständigt i representations tarmen trots att han håller sig tillbaks. Ska man vara elak kan man reducera det han gör till ett sökande efter en exaktare bild av de vars talan han vill föra.

"Jag vet inte riktigt vad jag väntat mig. Men det var mycket som gjorde mig förvånad under året på LM. Det tillverkades inga telefoner där. Det fanns inga löpande band. Det mesta gjordes för hand. Lönerna verkade kunna sättas hur som helst. Det fanns gott om leenden. Det råde partidiktatur i facket. Företaget verkade inte vara välskött."
"Vill man bli av med sina vanföreställningar om arbetare får man söka upp en miljö där arbetare lever och verkar. Innan jag själv fick ändan ur vagnen och begav mig till industrin, var jag aninglöst övertygad om att min egen syn på Sveriges arbetare var ganska fördomsfri. Inte ens ett kvartals knegande och iaktagande på LM var i mitt fall nog för att denna skyddsmur skulle rasa. För ett tag var det som om hela den arbetarklass jag kommit till LM för att se i verksamhet plötsligt hade försvunnit genom en fallucka och bara lämnat en brokig sammling individer kvar. Arbetarklassen tycktes ha gått under jorden, och med den 'folket', och med den 'massorna'. Det var så att säga bara människorna kvar.
Det är i detta läge, när alla klara linjer tycks försvinna i ett mänskligt myller, som jag tror att en socialist får sin klasståndpunkt prövad på alvar. Ett revolutionärt program som bara bygger på valda delar av verkligheten är dömt att slås sönder av de delar av verkligheten som valts bort."

Göran följde upp med boken "bokslut från LM" där han analyserar och sätter erfarenheterna från golvet i ett större sammanhang. Inte så jävla lyckat men intressant för den som läst första boken. Man gör dessutom bäst i att läsa den revidera folk upplagan av Bokslut från LM som gavs ut under namnet "flykten från arbetet".

Innehåll

  • Förord
  • Första kontakten med LM
Anställningsintervjun
Hos läkaren
Den nya hälsoundersökningen
Hälsovård och effektivitet
  • Några fakta
  • Förvåning
Det tillverkas inga telefoner på Telefon AB LM Ericsson vid Telefonplan
Det fanns inga monteringsband på LM
Någon verklig introduktion av nyanställda såg jag knappast till
Det mesta görs för hand på LM
Det internationella sammanhanget lyser med sin frånvaro
Lönerna verkar kunna sättas hur som helst
Det finns gott om leenden på LM
Det råder partidiktatur i facket
Jag tyckte att arbetet var ganska lättsamt
LM verkar inte vara något välskött företag
Alienationen är synlig med blotta ögat.
  • Fördomar I
De fördomsskapande murarna
En fördomskatalog
"Arbetare är praktiskt och utåtriktat folk"
"En arbetare känns igen på utanskriften"
"Arbetare utgör en enda anonym massa"
Utifrån och inifrån
  • Elva av två tusen
Hellsten
Skånskan
Lärlingen
Jaroslav
Desirée
Göran
Svenson
Krona
Målaren
Truckförerskan
Roland
  • Sederna förändras
  • Fördomar II
"Arbetare är ointellektuellt folk"
"Arbetare är fok som tål törnar"