Orwell, George: Snappa efter luft

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"We're all bought, and what's more we're bought with our own money."
Snappa efter luft (Coming Up for Air) kom ut 1939. George Orwell skrev den under det halvår han tillbringade i Marocko för att komma tillrätta med sin tbc. Boken ger sig på den liknöjda medelklassen med sina tomma och meningslösa liv. Som har det snäppet bättre än arbetarna med lån och radhus.
We're all respectable householders--that's to say

Tories, yes-men, and bumsuckers. Daren't kill the goose that lays
the gilded eggs! And the fact that actually we aren't householders,
that we're all in the middle of paying for our houses and eaten up
with the ghastly fear that something might happen before we've made
the last payment, merely increases the effect. We're all bought, and

what's more we're bought with our own money.

Folk som villigt kommer offra sig på slagfältet för att få fortsätta ha första tjing på smulorna som faller från de överlastade borden. Huvudpersonen är George Bowling, en 45 årig försäljare som lever ett stabilt tryggt liv i sitt radhus. Med odrägliga ungar och en fru som tycker illa om honom. Han reflekterar över sitt liv och pekar ut de små meningslösheterna för vad de är. Han berättar om sin uppväxt i en liten lantlig stad på vischan. Hur det kom sig att det blev som det blev. I bakgrunden drar det ihop sig till krig. Det andra världskriget (boken skrev som sagt innan det bröt ut). En rolig passage tar upp ett föredrag som Bowlings fru släpar med honom på. Det är en av Left Book Clubs (som vägrade trycka Orwells Orwell, George: Hyllning till Katalonien samtidigt som de gav ut skrifter som hyllade Stalins Sovjet) föredrag med en hatisk talare som eldar på om nazisternas ondska och den påföljande diskussionen då kommunister av trotskistisk och stalinistisk utgåva ryker samman i långa marxistiska utläggningar. Överallt skymtar fascismen i kampen mot fascismen fram... Det som Orwell redan upplevt under sin tid i Spanien några år tidigare.

Bowling blir iaf allt mer deprimerad och får helt plötsligt för sig att han ska återvända till sin barndoms stad. Med all sin lantliga idyll. Framförallt till en liten gömd damm där han som ung såg en enorm karp. En karp som han missade att fiska upp då. Som han ska fiska upp nu. Dammen är dock omvandlad till en sopptipp och hela den lantliga idyllen har blivigt en deprimerande liten modern stad...


  • Boken finns digitaliserad på george-orwell.org.
  • Ladda.gif För den som vill lyssna på den så finns den även att ladda som ljudbok.