Oktoberhandeln

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Oktoberhandeln var en rad butiker där KFML, senare Sveriges kommunistiska partis (SKP), krängde sin byråkrat- och diktatorrunkande litteratur. De användes även som värvningslokaler och mötesplatser.

I Var är min boklåda? kan man läsa:

Idag finns inget av de kvar. Jag (Anders Roth) ringde upp en tidigare Oktoberhandlare, som numera heter Örnen och drivs inom Bokia-kedjan i Örnsköldsvik.

- Men det är ju hundra år sen? Svarade Pelle Westman när jag ringde för att höra mig för.

Pelle Westman var en av de intresserade att driva vidare bokaffären. Oktoberförlaget centralt hjälpte till med kundnummer och liknande för oss som ville fortsätta.

- Vi var kanske 10-15 stycken som fortsatte av de 30-40 Oktoberaffärer som fanns. Alla större städer med självaktning hade ju en "Oktober".

Vi har mer och mer glidit över till ett bredare sortiment. Det går inte att stå utanför en av de större kedjorna idag. När SKP i stan ville lägga ner butiken så köpte vi den för en krona.

Han räknar med att den sista boken från Oktoberförlaget tog slut på 1980-talet från affären. Storsäljaren "Gör facket till en kamporganisation" har han fortfarande kvar i bokhyllan.

- Det är bannemig en av de få handböcker i facklig kamp som gets ut, menar Pelle. Och jag håller med, den är faktiskt värd att leta upp.

- Många gånger hade vi diskussioner i lokalerna som liknade rena ankdammaen. Inte kan monopoliseringen vara så gruvlig, nu efteråt visar det sig att det var långt värre!

Han berättar om den största Oktoberhandeln som låg i Stockholm bredvid butiken Handelsfront som sålde mat och andra varor från tredje världen, mestadels från Kina.

- Man ville visa att den delen av världen fanns och kunde producera saker.

Han minns tiden i Oktoberhandeln som rolig och lärorik.

Källa