Mårtenson, Jan: Harry Persson, kommunist

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Martenson-harry.gif
Harry Persson, kommunist är en bok som redan på omslaget antyder gravt haveri. Gubben Persson står framför en stalinstaty som står i napoleon pose (ja, med handen innanför rockslaget). Boken bygger på intervju. Harry är en tjomme som tillbringat största delen av sitt liv i Tidaholm. Här kämpar han hela sitt liv för kommunismen. Han har haft en mängd olika yrken (cementarbetare bla) men drar sig fram som kommunalarbetare.

Vi får svensk historia ur ett personligt perspektiv. Det som berättas är lite offer-aktigt. Harry klagar på kommunen och försöker driva fackliga frågor. Han blir förföljd av bara fan. Politiker, tjänstemän, facksossar och kapitalister samarbetar intimt. Han svartlistas, hans fru får sparken och svartlistas även hon. De tvingas leva i svält men kämpar vidare ändå. Demokratin framstår för vad den är. Harry hamnar som sagt i slutet av sitt arbetsliv som kommunalare och vi får en fin skildring av hur illa det är att arbeta i det offentliga. De får skitlöner, blir lurade på ackord o hetsas av av förmän (hetsas så att flera i arbetslaget får arbetsskador för livet) + kommunpampar.

När Harry inte tar skiten o skriver värsta naiva motionerna till kommunfullmäktige (som han själv sitter med i) där han kastar skit på de andra politikerna o kräver att folk skall säga upp så sätts han på gatsoppning (han är väl uppemot 40-50 år då), att med bara en spade gräva ur en en reningsverks pol med kalkad avföring (här håller han på att dö eftersom avföringen läcker ut farliga gaser), de drar honom inför rätta för ärekränkning, försöker få honom inlagd på psyket mm. Finns även en episod där han med partikamraterna gör en historia aktion mot en kommunalt statyprojekt. Borgarna tänker lägga kommunstålars på en stor kopparstaty över stans "grundare" dvs en brukspatron från 1800-tal. Harry o C/O gräver fram att kapitalisten systematiskt utnytjade sina anställdas döttrar och fruar + att han slog ihjäl en arbetares son med stålskodd stav o mutade fadern med en kvarn. För att verkligen slå nock så visar de också att det minsann fans andra stora kapitalister före den hära som snarare borde klassas som Tidaholms grundare :)

Skriven av Jan Mårtenson 1978.

Se även