Lo-Johansson, Ivar: Måna är död

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Lo-Johansson Måna är död.jpg
Svart kärleksroman med självbiografiska inslag av Ivar Lo-Johansson. Huvudpersonen, författaren, Bo Propst förälskar sig i den älde men rika Måna. Och Måna förälskar sig i Bo. De lever i ett intensiv kärlek utan att binda sig vill de planera för en framtid. De åker till Norrland där de hyr ett hus på fäbovallen, skaffar katt och prenumerar på en tidning. Allt ser bra ut, de lever i kärleksyran när svartsjukan och småsintheten smyger sig på. De börjar skava på varandra, de hamnar i vägen för varandra. Snart avskyr de egenskaper hos varandra, samtidigt försöker de plåga varandra. Men framförallt kan de inte med att lämna varandra. Enligt Bo far han mest illa. En verklig eller inbillad otrohetsaffär förskjuter alla möjligheter till lugn. Boken (till skilland från verkligheten som berättelsen bygger på) slutar med död.

Bokens kraftiga självbiografiska inslag ställde till problem för verkliga människor runt berättelsen, särskilt då otrohetsaffärer. Personer, personligheter och platser var verkliga men otroheten diktad. Lite awkward för kvinnan som bjuder ut sig till huvudpersonen i boken och som umgåtts en del med Ivar i verkligheten (utan att vilja ha sex med honom)..

Boken gavs ut första gången 1932. Den följs 34 år senare upp av Astronomens hus. De båda böckerna har också getts ut i en gemensam volym med titeln Romanen om Måna.