Lasse Brandeby

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Kurtan.jpg

Lasse Brandeby (1945-2011), Journalist och komiker mest känd för sin folkära göteborgs-vröliga rollfigur Kurt Olsson.

Lasse var en majornapöjk vars farsa jobbade som kamrer. Knegade bland annat som biträde på en ingenjörsfirma, som obslärare i Kungsbacka, fritidsgårdsföreståndare i götet och högstadielärare i Skene innan han hoppade på Journalistutbildningen 1980. Fick jobb direkt efter examen 1981 på Radio Sjuhärad i Borås. Där höll han och Janne Josefsson i programmet "i elfte timmen" som trots att det var lokalt blev det mest radioanmälda och uppmärksammade under 80-talet. De körde direktsändning, ringde upp och drev med folk (ofta höjdare) sent på kvällarna helt oannonserat och lät folk ringa in mitt under sändning. Allt blandat med musik och annan underhållning. En av de mer spektakulära grejorna de gjorde var att ringa upp Pinochet och spela den mördade Víctor Jaras låt Canto Libre. Palme ringdes mitt i natten och pressades om de ökade klyftorna vilket ledde till att han fly förbannad lovade se till att programmet las ner. Man knackade även dörr hos miljonärer som nolltaxerade och konfronterade dem. Programmet las så klart ner mot Lasse och Jannes vilja.

Det var även på Radio Sjuhärad Lasse började med sin karaktär Kurt Olsson i "helt frankt med Kurt". Där han som "hemmamannen från Biskopsgården" tjötade om högt och lågt. Lasse debuterade som skådespelare 1985 vid Nationalteatern. Sen vart det komiker- och skådespelarkarriären som tog över. Framförallt i TV med karaktären Kurt Olsson.

Lasse vart allt sjukare under slutet av 2000-talet och somnade slutligen in 2011.

Brandeby hade hela sitt liv hos "vanligt folk". Så här skriver polarn Janne Josefsson om honom; "Samtidigt var Lasse inte den person som man ofta vill göra honom till – den där i ”goa gubbarnas gäng” i Göteborg där allt är glättigt och trevligt. Han var oerhört intresserad av samhället och politik och kunde bli vansinnig på sådana som ansåg sig finare än vad de var, sådana som roffade åt sig och var giriga. Han hatade orättvisor."

Ställde tydligen upp på olika arr av folk som sysslade med grejer han sympatiserade med (bla. KPML-r dock utan att vara medlem).