Kårholmen

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

Kårholmen är en liten, karg ö i Göteborgs södra skärgård. Den bebyggdes, precis som Sjumansholmen, av kommunister på 1930-talet. Den 7 maj 1933 hyrde tjugo arbetare en motorbåt med tändkulemotor, bildade föreningen Arbetarna till havet på vägen ut till Kårholmen. Här ville man ha sommarboende och begav sig omedelbart till Donsö där man ryckte tag i fiskarn (August Viberg) som arrenderade ön. De fick lov att ha ön i 10 år frammåt och bygga stugor.

Fler medlemmar till föreningen värvades genom annonser i Arbetar-Tidningen, Sveriges kommunistiska partis tidning i Göteborg. Medlemmarna var fattiga arbetare och man byggde efterhand som man kom över, mest begagnat, virke. De första åren bodde man i tält. Efter tio år hade man ändå byggt 71 hus. Till sist blev det totalt 84. När man anlände var ön i princip bara kala klippor.

1972 köptes ön av föreningen för en halv miljon kronor. Varje medlem bidrog med 6000 kronor. Föreningen hyr ut tomterna till medlemmarna. Husen går i arv mellan generationerna eller säljs numera till marknadsvärde.

Kårholmen ligger mellan Donsö, Styrsö och Vrångö och är cirka 800 meter lång och 400 meter bred. På 30-talet var ön en kal klippa utan nämnvärd växtlighet, jorden till de bitvis prunkade trädgårdarna har hämtats från andra öar och är också resultat av många års kompostering.


Källor

Böcker

  • ATH: Arbetarna till havet - Kårholmen : minnesskrift 1933-1943, Arbetarna till havet, 1943.
  • Kahn, Anna; Härd Ingemar, Milton Karin, Sigdell Arne: Arbetarna till havet!: en längtan, Tre böcker, 1993.

Se även