Johansson, Katarina: Den onda badankan

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Johansson katrina-den onda badankan.gif

Den onda badankan - ditt barn och de osynliga gifterna - är en guide av Katarina Johansson för den som vill försöka skydda sina barn från det värsta kemikaliemarinerandet. För barnen är ju speciellt känsliga för alla de gifter som blivit en oundviklig del av våra hem. I allt från byggmaterial, färg, plastgolv till leksaker, smink, ballonger mm finns det en massa luriga ämnen som tar sig in i våra barns kroppar (även våra förstås). Direkt vid beröring eller genom att det hamnar i dammet på golv eller i luften som ungarna sedan drar i sig. Flera av ämnena har visat vara hormonstörande vilket så klart påverkar barnets utveckling negativt. Även den stora mängden allergier hänger samman med det här.

Boken är en del i det här med att medelklassen insett att även de är utsatta för industrins gifter. O då blir det ju värt att skriva en massa upprörda böcker och artiklar på temat. All skit som vanliga arbetare i industrin, städsvängen, gruvorna osv dragit i sig sedan 1950-talet finns lixom inte för de här människorna. Eller de stackars satar som står i dagens fabriker timme efter timme och producerar just de här giftiga grejorna som köps hem.

Det handlar iaf mycket om olika plaster som behandlats med mjukgörare, bly eller annat jävulskap för att ge dem en viss egenskap. Men även flamskyddsmedel i möbler och smutavstötande ämnen i kläder. Boken har ett pedagogiskt upplägg där alla delar hemmet och andra platser där barnet vistas mycket gås igenom. Det bjuds på vettiga husmorsknep och rekomenderas alternativa material och butiker. Att göra sitt hem giftfritt skulle så klart kosta en smärre förmögenhet vilket inte ens den välbeställda intellektuella medelklassen mäktar med fullt ut. I boken antas det nästan att alla äger egen villa eller äger en bostadsrätt. Vi som bor i hyresrätt har ju tex det dessutom ganska svårt att få ett giftigt PVC-golv utbytt eller möjlighet att välja vilka färger som används när det renoveras.

Det verkar vara på 1970-80-talet som kemikalierna gör intåg i våra boenden på allvar.

Trots den tråkiga tonen så är boken välskriven och matnyttig.