Haynes, Viktor & Semyonova, Olga: Den nya arbetaroppositionen i sovjet

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Haynes-den nya arbetaroppos.gif

"Den nya arbetaroppositionen i sovjet" har orginaltiteln "Workers against gulag" och gavs ut av Förlaget Barrikaden 1979.

Det Sovjetiska Arbetande Folkets Fria Fackförbund (SAFFF) bildades 1978 av missnöjda arbetare som ofta på något sätt blivigt behandlade illa av sovjetstaten. Organisationens syfte var att backa upp sovjetiska arbetare och tjänstemän "vars rättigheter illegalt åsidosats av administrativa, sovjet-, parti- eller rättsliga myndigheter." Hela organisationen verkar vara en typisk organisation för indignerade rättshaverister. En massa "duktiga arbetare" som tror på systemet men att det för tillfället hamnat i ondskefulla händer. Att den högre partiledningen inte vet vad som försigår nere på arbetsplateserna och annat naivt dravel. Lite som när folk här i landet förfasar sig över att sossarna står i främsta ledet när det gäller att hålla arbetare på mattan. hmmm, är det konstigt om kapitalets förvaltare värnar om kapitalets välgång och arbetarnas lydnad och underkastelse? Nej skulle inte tro det.

I sovjet så sätts byråkratin och polisstaten in hårt mot alla oliktänkande. En mängd berättelser där oliktänkande och öppet kritiska arbetare får kicken och tvingas in i arbetslöshet (vilken inte existerade i sovjet officielt), får sänkta löner, sätts i arrest och fängelse, tas in i psykvård och förföljs på en mängd mer eller mindre utstuderade sätt presenteras. Berättelser som cirkuleras (i form av Samizdat dokument) för att upplysa det sovjetiska folket om orättvisorna.

Boken utgörs till största del av en massa öppna brev till myndigheter och västvärldens fackföreningar där alla orättvisor utmålas. Naivt och ganska tråkigt. De verkar ha någon form av tro på de mänskliga rättigheterna och att fackföreningarna i väst är fria. Men vist i sovjet blir ju även ett sånt här kollektivt rättshavererande ett uppror och slag mot makten sovjets förträfflighet.

Den största behållningen med boken är dock de korta kapitel som ger en liten inblick den sovjetiska klasskampen och klassamhället. Vi får reda på att maskning, sabotage och stölder har stor spridning och omfattning men att även strejker och andra öppna uppror (så klart vilda eftersom sovjet officielt är paradiset på jorden utan några klasskonflikter) blivigt allt vanligare. De intressanta kapitlen är alltså:

Den sovjetiska arbetarklassen s.19

Föreningsrätten s.32

Strejkrätten s.98 (som följs av en kort redogörelse av upproret och massakern i 1962 - Novocherkassk)

Rätten att protestera s.115

Rätten att emigrera s.129