Haraszti, Miklós: Arbetare i arbetarstat

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Haraszti Miklós-Arbetare i en arbetarstat.gif
Haraszti, Miklós: Arbetare i arbetarstat, PAN, 1976. Orginaltiteln är Darabbér som betyder ackord.

Miklós jobbar på Röda Stjärnans Traktorfabrik någonstans i ungern under 70-talet. Den unge mannen har börjat tänka igenom vad det innebär att vara arbetare på fabriken. Närmare bestämt ackordsarbetare. Han resonerar mycket runt hur ackorden används för att pressa upp tempot och minska lönen. Hur arbetet blir en ständig jakt efter att "plundra" ackorden, dvs producerar mer än det som är angivet för ett vist arbetet. Men också hur livet som sådant berövas på allt innehåll av arbetet som sådant.

Den unge mannen analyserar mesta i fabrikstillvaron. Hur ledning och pampar fungerar i en socialistisk stat till små uppror mot arbetet som bär fröet till något annat. Något mer.

Miklós anteckningar cirkulerade först bland radikala kretsar i budapest och stämplades som samizdat, dvs som något subversivt och omstörtande som spreds i hemlighet och då förstås olagligt. Författaren dömdes till åtta månaders fängelse vilkorligt år 1973 för statsfientlig propaganda. Boken översattes till flera språk, till svenska av Maria Ortman.

Läs boken på nätet

  • Kapitlet om smygknäckandet finns här.
  • En digital nyutgivning av avantiserien finns att läsa här.

Se även