Gustafsson, Magnus: Mullen och människan

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
"Min order är att dela ut
en tung gyllene tribut
som med sin söta stronga stank
är utan vank"


Gabriel Jönsson
Mullen och människan handlar om grundförutsättningen för våran existens, jorden. Den gavs ut 1972 och är skriven av Magnus Gustafsson. Första delen av boken går igenom hur människan brukat jorden genom tiderna. Från 10.000-8.000 f.kr. till 1970-talets högt industrialiserade jordbruk. Han bombar på med en massa intressanta fakta om hur jordbruket utvecklats men har svårt att hålla en linje. Blir mest att han staplar företeelser och tekniska innovationer på varandra utan att se de sociala processerna som binder dem samman och föder dem. Klimat och de biologiska faktorerna har han ganska bra koll på.

Andra halvan ger sig på markläran. Det ska vara en en grundlig introduktion men blir mest förvirrande. Magnus är nämligen inte världens bästa pedagog och vet inte att valla lekmannen mellan de olika nivåerna. Han hoppar mycket fram och tillbaks och språket har inte särskilt mycket flyt. Det är synd eftersom han har en massa bra info och verkar kunnig på området. Ännu en akademiker som försöker röra sig utanför fållan och snubblar över sina ben. Tanken var god men resultatet halvdassigt.

En rolig detalj är att gubben verkligen brinner för ämnet och slänger in massa citat, dikter och sånger från känt folk om jorden och dess bruk.

Fyll luckorna med: