Chang, Jung: Vilda svanar

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök
Chang Jung Vilda Svanar.jpg
En släktroman om tre generationers kvinnor tillika en historia om 1900-talets Kina. Jung Chang har tecknat sin egen, sin mors och sin mormors levnadshistoria från tidigt 1900-tal, över japansk ockupation, inbördeskrig, kommunistiskt maktövertagande, kulturrevlution och politisk och ekonomisk liberalisering i Kina.

Mormodern uppfostras från början med syfte att bli en god fru som kan föra hennes fars samhällsposition framåt. Hennes fötter binds och hon gifts tidigt bort med en mäktig militär i krigsherrarnas Kina. Hon är dock inte hans enda fru utan endast konkubin. Hon hålls mer eller mindre fängslad i ett hus, ständigt övervakad av mannens tjänare och hotad av hans andra fruar och konkubiner. Hon får barn, försöker slå sig fri, kämpar till sig någon grad av självständighet. Tillslut dör krigsherren och mormodern kan börja ett nytt liv. Hon gifter sig med en äldre läkare (trots dennes familjs kraftiga motstånd mot att han gifter sig med betydligt yngre före detta konkubin). Familjestrider tvingar ner dem i fattigdom. Läkaren återfår med tiden både viss rikedom och anseende. Detta sker under den japanska ockupationen av Manchuriet under 1930-talet och framåt.

Författarens mor växer upp i den här spända miljön, med japansk institutionell rasism (ett tag sägs det att bara japaner äta ris i Manchuriet, kineserna får nöja sig med hirs) i bakgrunden. I och med andra världskriget slut befrias Manchuriet från den japanska ockupationen och strider mellan Kuomintang och Kinesiska Kommunistpartiet följer. Modern, nu tonåring, deltar på kommunisternas sida i den underjordiska kampen i staden som kontrolleras av Kuomintang. Hon sprider propaganda och hjälper till stt skaffa militär information. I samband med den kommunistiska segern träffar hon författarens far, en övertygad kommunist som deltagit i de militära striderna. När det kommunistiska Kina ska byggas tar paret plats i byråkratin (även om modern, pga av hennes sociala bakgrund ställer till en del bekymmer innan hon beviljas partimedlemskap). Fadern brinner så för partiet och det real socialistiska projektet att han konsekvent vägrar ge familj och vänner några fördelar. Kommunismen ska byggas, och familjen kommer tydligt i andra hand. Modern tar det ej så allvarligt (och får under graviditet och sjukdom lida av faderns hårdhet och övertygelse att hon ej ska ges fördelar) men knogar också på i partiets tjänst. Trots att hon med jämna mellanrum blir kritiserad, förhörd och misstänkliggjord för sin bakgrund.

Kulturrevolutionen kliver sedan in med all den galenskap som tar sig utryck bland studente och byråkrater. Grannar ställs mot grannar, före detta revolutionärer fördöms och misshandlas av röda garden och rebeller, skolor och kafeer stängs, lärare misshandlas av elever, människor uppmanas ta avstånd från sina föräldrar, böcker bränns och Mao kulten når sin kulmen. Mao och hans klick försöker manövrera kaoset för att förskansa sin egen makt gentemot och inom partiet. Utränsningar, fångläger och förvisningar sker vid sidan av det mer okontrollbara härjandet. Många höga byråkrater fördöms, misshandlas och rensas ut. Författarens familj kommer i kläm. Båda hennes föräldrar misshandlas och förnedras med en otäck regelbundenhet av folkmassor innan de officiellt deporteras till fångläger. Fadern, den stolta kommunisten som som trott så på projektet, krossas psykiskt av förföljelserna. Han dör så småningom av sviterna.

Författaren själv försöker hjälpa sina föräldrar, reser runt en hel del (viss rörelsefriheten och rätt goda resemöjligheter verkar finnas) och tyr sig de mindre rabiata kamrater. Hon och flera av hennes syskon blir till slut, som så många andra skolelever, förvisad till jordbruksarbete på landsbygden. Hon får så småningom, utom någon som helst utbildnig, plats som barfotaläkare i en by. Efter en del fysiska vedermöder och en del småfusk och förfalskande lyckas hon ta sig tillbaka till staden och få jobba som elektriker i en fabrik. När kulturrevolutionen tappar i styrka och universiteten öppnar igen lyckas hon via fabriken få plats där. Hon studerar engelska. Detta, och de följande liberaliseringarna, tar henne så småningom till Storbritannien där hon blir kvar.

Familjens öde i kommunistiska Kina tycks, på ett sätt som är svårt att greppa, vackla mellan priviligerad (som höga byråkrater) och förföljd (som angripna av kulturrevolutionen, misshandlade och satta i läger) utan att någonsin helt trilla över på en sida. Trots förföljelserna får föräldrarna till exempel länge sin byråkratlön. Och när stormen lugnar ner sig kan morsan hjälpa författaren till fördelar genom att använda sin position.

En intressant bok om Kinas historia som ibland tenderar att ge aningen barnsliga (eller väl enkla) och motstridiga skildringar av händelser och personligheter.