Al-Khuli, Fikri: The Journey

Från Polkagriswiki
Hoppa till: navigering, sök

På egyptiska "al-Rihla". En självbioagrafisk skildring av arbetaren och kommunisten Fikri al-Khuli i 3 volymer, Kairo 1987-92. Han skildrar livet på det enorma textilindustrikomplexet Misr Spinning and Weaving Company i Mahalla. Flaggskeppet i Egyptens industrialiserings och självständighets strävanden. Vi får följa honom från det att han som ung bondpojke dras in i grottekvarnen tills han söker sig därifrån på 40-talet.

Boken sägs vara unik i Egypten vad det gäller skildringar av arbetare och fabrikslivet. Enligt Joel Beinin så är i princip alla andra självbiografier skrivna av självgoda fackpampar och kommunister som målar upp en konstlad bild mest för att framhäva sig själva och sina organisationer. Den är även skriven på en egyptisk variant av arabiska som pratas av arbetarna i vardagen(Egyptian Colloquial Arabic) vilket är ovanligt. Den utmålar dessutom de stora textilkomplexen i sin fulla misär. Fikri själv sägs ha kommit i konflikt med sina partikamrater när de hyllade de stora fabrikerna som moderna och människovänliga. Som föredömmen för ett socialistiskt samhälle.

Trots att sånna här (pampiga självförhärligande) skildringar välde fram efter att regimen under 60-70 -talet lättat på censuren så gavs första delen av Fikri´s bok inte ut förns 1987. Och då på ett litet ringaktat förlag drivet av en avfälling från kommunistpartiet.

Enligt Beinin ska den finnas partielt översatt till engelska någonstans.


Källor